Human Nature op Netflix: over de kansen en gevaren van DNA-manipulatie

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de wetenschappelijke docu Human Nature over de kansen en bedreigingen van het menselijk DNA. 

Voor mensen die weinig met wetenschap te maken hebben is het menselijk DNA wellicht niet meer of niet minder dan de bouwstenen van ons lichaam. Toch is DNA voor wetenschappers veel meer dan dat. De documentaire Human Nature gaat hier dieper op in.

CRISPR

In de jaren ’80 kwamen DNA-wetenschappers namelijk tot een buitengewone ontdekking die de naam CRISPR kreeg. CRISPR stelde wetenschappers niet alleen in staat om DNA nauwkeuriger te gaan bestuderen, maar ook om menselijk DNA te gaan manipuleren.

Lees ook: Je kunt ook huidkanker krijgen door gebrek aan zonlicht

Dat brengt ongelooflijke kansen met zich mee, want door DNA te manipuleren zouden genetische ziektes voorkomen kunnen worden.

Maar als je CRISPR doortrekt zou je de technologie ook kunnen inzetten om een superieur, aantrekkelijk mensenras te creëren. Maar is dat eigenlijk wel ethisch verantwoord? En zo nee: waar trek je dan de grens?

Maatschappelijk debat

Kortom: DNA-technologie en met name CRISPR is veel meer dan een wetenschappelijk vraagstuk. Het is namelijk ook al jaren stof voor maatschappelijk debat, waar niet alleen wetenschappers maar ook filosofen, kunstenaars en psychiaters zich over buigen.

Ook interessant: Waarom we in een pandemie juist alert moeten zijn voor ethiek in de medische wetenschap

De documentaire behandelt razend belangrijke vraagstukken, zoals:

  • Zouden we mensen genetisch moeten veranderen zodat ze nog maar 4 uur slaap nodig hebben?
  • Zouden we soldaten moeten ontwerpen die kunnen vechten zonder angsten?
  • Is het ethisch verantwoord om designer baby’s te ontwerpen?

Het wordt steeds duidelijker dat deze vragen helemaal niet zo’n ver-van-mijn-bed-show zijn als ze op het eerste zicht lijken. Sterker nog: ze zijn

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer Netflix-tips?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Human Nature op Netflix: over de kansen en gevaren van DNA-manipulatie
Sluiten