Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 19 okt 2017

Hier willen we wonen: huizen van scheepscontainers

Tiny houses, huizen even groot als de gemiddelde studentenkamer (ligt er natuurlijk wel aan in welke stad), zijn een heuse hype. Ze zijn duurzaam, lekker minimalistisch en ook gewoon belachelijk schattig. En nu nu is er ook een nieuwe variant van deze tiny houses in opkomst: huizen van scheepscontainers. Als je in Amsterdam woont, ken je misschien de containerwoningen bij de NDSM-werf wel. De containers, driehoog opgestapeld, hebben vrolijke kleuren als rood, oranje en blauw. In Amsterdam worden ze alleen verhuurd aan studenten, maar huizen van scheepscontainers nemen ook langzaam de rest van de wereld over.

Zo is er in Mexico een appartementencomplex gemaakt van containers, en vormen ze ook de basis van een zelfvoorzienend hotel in Tsjechië. Ook in de Verenigde Staten vind je talloze voorbeelden: in North Carolina bouwen ze zelfs een ‘pop-up container community‘. Willen we wonen!

De meeste containers zijn zo’n 2,5 meter breed en hoog, en 6 of 12 meter lang. Het is een beetje proppen met meubels, maar dat is het waard als je naar alle voordelen kijkt. Ze zijn niet alleen heel erg goedkoop, maar ook nog heel duurzaam. Ten eerste omdat ze weinig plaats innemen, ten tweede omdat ze meestal gerecycled zijn. Oh, en ze zijn ook gewoon heel hip(ster) industrieel.

Klinkt dat goed? Sinds kort kun je zo’n tot huis verbouwde container zelfs op Amazon kopen – ja, echt. Kost je ruim 36 duizend dollar plús verzendkosten, maar dan heb je ook wat. Om precies te zijn: een slaapkamer, douche en toilet, woonkamer en keukentje. Niet van een gerecyclede container, maar wel heel leuk.

Er zijn trouwens ook architecten die nog creatiever zijn met de containers: James Whittaker ontwierp bijvoorbeeld een kristalvormig huis van witte containers in Californië. Een tiny house is het niet meer, maar mooi is het wel.

En ben je klaar met de plek waar je woont? Dan kun je je container ‘gewoon’ naar een andere plek verhuizen – desnoods laat je ‘m op het water drijven. Ik bedoel maar.

Meer Bedrock

Waarom (veel) kleiner wonen in zogeheten tiny houses de wereld zou kunnen redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hier willen we wonen: huizen van scheepscontainers
Sluiten