Grappig idee: deze huisjes kunnen zwervers onderdak geven

Het aantal daklozen is groot, en het wordt steeds groter. Dat geldt voor veel steden en landen, waaronder Nederland, maar zeker ook voor New York City. Elke avond slapen er meer dan 61 duizend mensen in de daklozenopvang - en dan te bedenken dat dat waarschijnlijk nog niet eens iedereen is. Dat is het grootste aantal sinds de Great Depression uit de jaren ‘30.

Dat vraagt om oplossingen, vonden ze ook bij creatief bureau Framlab. Zij ontworpen daarom hexagonale ‘pods’, mini-huisjes, om te bevestigen aan muren van gebouwen die toch geen ramen hebben. Omdat vastgoedkosten in NYC ook ontzettend de lucht in schieten, is verticaal bouwen eigenlijk de enige optie. Deze pods nemen weinig ruimte in (op plekken die toch al niet worden gebruikt), maar zijn toch heel functioneel.

De huisjes zijn 3D-geprint, en kunnen daarom makkelijk worden aangepast voor verschillende doeleinden. Slapen? Douchen? Chillen? Kan allemaal. De aluminium frames aan de binnenkant zijn bovendien gemaakt van recyclebare biokunststoffen en bekleed met houtlaminaat. Het ‘smart glass’ aan de buitenkant laat voor de daklozen genoeg licht binnen, terwijl er op de buitenkant iets heel anders geprojecteerd kan worden. Kunstwerk voor voorbijgangers? Komt voor elkaar.

Shelter with dignity

Maar misschien nog wel het belangrijkste is dat de pods een ‘warme en vriendelijke omgeving’ creëren. Niet alleen ín de huisjes, maar ook in de micro-buurten die zo ontstaan, waardoor daklozen als het ware ook gewoon buren hebben. De slogan van het project is niet voor niets ‘Creating a shelter with dignity’. De huisjes bieden daklozen veiligheid, comfort en hygiëne.

Door middel van steigers kunnen de huisjes aan gebouwen worden bevestigd. En wordt het gebouw op de schop genomen? Dan kunnen de pods heel gemakkelijk worden verplaatst naar een andere locatie. Klinkt ideaal, toch? Maar het is wel maar een tijdelijke oplossing om zwervers onderdak te bieden, benadrukt Framlab op de site van het project. ‘Het is slechts een onderdeel van de oplossing; er is bijvoorbeeld ook ander beleid nodig. En overweeg alsjeblieft om je ook eens op te geven als vrijwilliger voor daklozenorganisaties.’

Meer Bedrock

Waarom (veel) kleiner wonen in zogeheten tiny houses de wereld zou kunnen redden.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Grappig idee: deze huisjes kunnen zwervers onderdak geven
Sluiten