Houd je niet van koriander of juist wél? Daar is een wetenschappelijke verklaring voor

Het lijkt erop dat de smaakwaardering van koriander genetisch bepaald is

De bladeren van de Coriandrum sativum plant (beter bekend als koriander) worden wereldwijd in keukens gebruikt. Maar daar is niet iedereen even blij mee. Hoe kan het dat sommige mensen het heerlijk vinden, terwijl anderen het verafschuwen?

Of je koriander wel of niet lekker vindt is wellicht helemaal geen keuze. Verschillende studies suggereren dat de smaakwaardering van koriander genetisch bepaald is. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek gebleken dat identieke tweelingen (dus eeneiige tweelingen) vaak dezelfde smaakbeleving bij koriander hebben, terwijl die correlatie bij twee-eiige tweelingen minder sterk is.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Maar dat is nog niet alles. In een grootschalige studie – welke is gepubliceerd in de Flavour Journal – is aan 14.000 mensen gevraagd of ze koriander naar zeep vonden smaken of niet. Aan 11.000 mensen is gevraagd of ze koriander wel of niet lekker vonden. Het interessante is: de lovers en haters blijken een andere smaakbeleving te hebben. Mensen die de groene blaadjes lekker vinden omschrijven het als vers en citrus-achtig, terwijl mensen die er niet van houden zeggen dat het smaakt naar zeep en schimmel. Hoe kan dat?

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Genetisch defect

De onderzoekers bekeken het totale genoom van alle proefpersonen en ontdekten iets
opmerkelijks: ze vonden een genetisch component voor koriander smaakbeleving. Het gen (genaamd OR6A2), stelt ons in staat om bepaalde chemicaliën te ruiken, waaronder ook E-(2)-decenal – één van de voornaamste bestanddelen van koriander, én het defensieve afscheidingsmiddel van insecten.

Het gen verklaart dus waarom sommige mensen koriander vies vinden en anderen niet. Koriander-liefhebbers zijn simpelweg niet in staat om de onaangename geur te ruiken. Een genetisch defect, dat eigenlijk alleen maar voordelig uitpakt.

Meer lezen?

Onkruid in je tuin? Deze vier kun je gewoon eten.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.