Dit hotel in de Amsterdamse binnenstad zet zich in voor duurzaamheid

En dat is ook wel nodig in de hotelindustrie

In een kleine steeg, om de hoek van de drukke Vijzelstraat in Amsterdam, vind je een oase van rust én het Mercure Hotel Amsterdam Centre Canal District. Aan de buitenkant een ogenschijnlijk normaal hotel, maar het verhaal erachter is heel bijzonder. Manager Francis Windt zet zich namelijk met haar hotel in om de verduurzaming van de hotelindustrie te versnellen.

Als je een groot en druk hotel hebt, is de verduurzaming daarvan voor velen bijzaak. Een lekker croissantje bij het ontbijt, goede bedden en een uitstekende service, dat is waar de focus meestal ligt. Dat is niet anders voor dit hotel, maar naast de ‘normale’ gang van zaken is het volgens Windt noodzakelijk dat hotels bewuster met het milieu omgaan. ‘Er wordt soms zoveel weggegooid, dat is echt zó zonde en onnodig.’

Eten dat over is

Één ding waar Windt graag een oplossing voor wil vinden, is het eten dat over is van bijvoorbeeld het ontbijtbuffet. Ze let er wel altijd op dat er niet te veel wordt ingekocht, maar dat er af en toe iets overblijft is, net als in elk hotel, onvermijdelijk. ‘Ik ben al een tijd op zoek naar een handige manier om eten dat over is te doneren in Amsterdam. Dat blijkt nog best lastig te zijn. Vaak gaat het om redelijk verse voeding, dus het moet ook meteen opgehaald worden.’

Sinaasappelschillen

‘Iets anders wat me opviel, was de hoeveelheid verse jus die er bij ons doorheen gaat. Elke ochtend worden er liters gedronken door de gasten. Heerlijk natuurlijk, maar dat zorgt ook voor veel afval. Ik ging op zoek naar een plek waar ze de oude sinaasappelschillen zouden willen hebben. Ik had gelezen dat je van oude schillen soms de heerlijkste (beauty)producten kunt maken en vond toen een start-up die precies hiermee bezig was’, aldus Windt.

De sinaasappelschillen worden eens in de zoveel tijd opgehaald, en daar worden dan weer mooie producten als zeepjes van gemaakt – die nu ook in de badkamers liggen. Als alle bruikbare stoffen uit een sinaasappel zijn gehaald, blijft een soort korrel over, waarvan vezelrijke verpakkingen of papier worden gemaakt. Win-win dus!

Dit vind je misschien ook interessant: Hier wil je slapen: de Bijlmerbajes is nu een hotel, gerund door asielzoekers.

Honey bees

Op het dak van het hotel vind je bovendien sinds enige tijd een walhalla voor bijen. Een imker wordt ingehuurd om de bijen te verzorgen en eens in de zoveel tijd gaan de werknemers van het hotel het dak op om te kijken hoe dat in zijn werk gaat. ‘Ik vind het belangrijk dat mijn werknemers meekrijgen wat we precies aan het doen zijn.’

Daar boven op het dak wordt namelijk honing gemaakt. Echte Amsterdamse honing, dus – en ja, dat serveren ze ’s ochtends bij je ontbijt. Als dat niet locally sourced is, weten we het ook niet meer.

Goed gesprek

Francis Windt is een inspiratie voor velen, en vertelt graag over deze en de andere duurzame initiatieven die ze aan het opzetten is. Haar hoop is dan dat als de één begint, de rest zal volgen. Ga jij binnenkort ook een kijkje nemen?