Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 8 feb 2020

Horse Girl op Netflix is een krachtig portret over mentaal lijden

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: de film Horse Girl, een krachtig portret over hoe het is om mentale problemen te ervaren.

De tijden waarin geesteszieken als krankzinnigen werden bestempeld, zijn we gelukkig voorbij. Toch zit psychisch lijden nog steeds in de taboesfeer.

We schreven eerder hoe te weinig jongeren praten over psychische klachten, wat bevestigd werd door recent grootschalig onderzoek. Dat is jammer, en daarom moedigen we elk initiatief aan dat mentaal lijden een beetje meer bespreekbaar maakt. Zoals Horse Girl op Netflix.

Horse Girl: over een ‘doodnormaal’ leven…

Horse Girl begint als een schets van het leven van Sarah: een ‘doodnormaal’ meisje met een ‘doodnormaal’ leven. Ze volgt zumbales, ze werkt in een hobbywinkel en in haar vrije tijd verzorgt ze paarden. Sarah heeft niet veel vrienden, waardoor ze haar avonden meestal thuis en alleen spendeert – soms tot grote ergernis van haar huisgenote die veel meer outgoing is.

Lees ook: Een psycholoog tipt: 20 manieren om je mentale gezondheid te beschermen

Sarahs huisgenote en collega willen goedbedoeld verandering brengen in Sarahs eenzame levensstijl. Haar collega spoort haar aan om vaker de fun op te zoeken en haar huisgenoot koppelt Sarah aan een jongen. Dit is het begin van Sarahs dateproces, maar ook het begin van veranderingen in Sarahs gedachten en belevingswereld.

…dat plots niet zo doodnormaal meer is

Gaandeweg krijgt Sarah namelijk steeds vaker last van mentale problemen. ‘s Nachts houden vreemde dromen haar wakker en overdag begint ze mensen te zien die er niet zijn. Hierdoor groeit een ongezonde obsessie om te achterhalen wie de vreemde figuren in haar waanbelevingen zijn.

Dit vind je misschien ook interessant: De kracht van sound healing: hoe trillingen je fysiek en mentaal kunnen helen

I know it sounds really crazy, but it just feels really real“, getuigt Sarah op een gegeven moment. Enerzijds voel je als kijker de frustratie van de omgeving (die Sarah probeert te overtuigen dat wat ze ziet, niet echt is), anderzijds leef je met Sarah mee en voel je haar onmacht om te vechten tegen haar fantasie├źn.

Waarom wij iedereen aanraden om Horse Girl te kijken? De film brengt goed in kaart hoe iedereen, ook zij met een ogenschijnlijk ‘normaal’ leven, vatbaar is voor mentale struggles.

Wij zijn ervan overtuigd dat het taboe rond psychisch lijden door dit soort films steeds meer wordt doorprikt, en dat de kloof tussen fysiek en psychisch lijden op die manier steeds meer gedicht wordt.

Bekijk hieronder de volledige trailer: 

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl├║s elk weekend de best gelezen artikelen ­čî┐

Reageer op artikel:
Horse Girl op Netflix is een krachtig portret over mentaal lijden
Sluiten