Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 25 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoogsensitiviteit op werk: hoe ga je hiermee om?

Heb je het ook gevoel dat je opgeslokt wordt door werk? Stort je ook helemaal in aan het einde van je werkdag? Is de kantoortuin eigenlijk je grootste nachtmerrie? Dan kan het zijn dat je hoogsensitief bent. Dat kan best lastig zijn. Hoe ga je met hoogsensitiviteit om op werk?

Iedereen heeft emoties. We voelen ons allemaal weleens boos, verdrietig of geïrriteerd. Maar bij een hoogsensitief persoon worden prikkels als horen, zien, ruiken en voelen dieper en anders verwerkt. Je hersenen werken zelfs anders als je hoogsensitief bent. Je kunt het als ware zien als een soort filter dat ontbreekt, waardoor je meer prikkels ontvangt.

Hoogsensitiviteit op werk

Ook voel je je vaak anders, en een buitenbeentje. Maar je bent niet alleen. Naar schatting is 1 op de 5 mensen hoogsensitief. Hoogsensitiviteit is echt geen slechte eigenschap, in tegendeel. Je bent een harde werker, plichtsgetrouw, creatief en goed in precisiewerk. Maar het kan er ook voor zorgen dat je je vaak moe en down voelt.

Dat kan bijvoorbeeld komen doordat die ene collega enorm veel energie kost of omdat je geen nee kunt zeggen (omdat je niet wil toegeven dat het je allemaal te veel wordt). Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je werk geen energie sloopt?

Ken je grenzen

Pak eens old school een notitieboekje erbij en houd voor een bepaalde periode bij wanneer je over je grenzen heen gaat. Hoe komt dat dan? Zijn er bepaalde mensen of situaties waarbij dit gebeurt? Kan je het de volgende keer anders aanpakken?

Neem pauzes

Neem af en toe een welverdiende break. Dat hoeven echt geen pauzes van een uur te zijn, dat is natuurlijk niet haalbaar. Maar ga even een blokje om wandelen. Of doe ademhalingsoefeningen, zodat je stress hopelijk wat afneemt.

Hoogsensitief? Zo herstel je van overprikkeling

Een fijne werkplek

Voor sommige mensen is het lastig om aan hun baas te vertellen over hun hoogsensitiviteit. Toch is het in ieder geval goed om aan te geven als je huidige werkplek energie vreet en invloed heeft op je functioneren. Mensen met hoogsensitiviteit hebben meestal baat bij een rustige werkplek (dus geen kantoortuin) met daglicht.

Onderzoek wat mogelijk is op je werk. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Maak tijd voor ontspanning

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar zorg voor een goede werk/privé-balans. Maak tijd voor ontspanning, dat zal je ook helpen op je werk. Niemand is een onuitputtelijke bron van energie, maar vooral mensen met hoogsensitiviteit hebben tijd nodig om hun batterij op te laden.

Jij bent de baas

Onthoud ook dat jij de baas bent over je gedachtes en je energie. Ja, echt. Het energie lekken gaat vaak onbewust, maar jij bent toch echt degene die het toestaat. Als iemand de hele tijd tegen je blijft klagen, zeg dan dat je nu echt even aan de slag moet. Ervaar je te veel prikkels? Loop dan even naar het toilet en kom even tot rust. Wist je dat je op je werk ongezien kan mediteren?

Meer weten over hoogsensitiviteit?

Dit artikel verscheen eerder op: Workjuice.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoogsensitiviteit op werk: hoe ga je hiermee om?
Sluiten