Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 29 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan

Naar schatting is ongeveer 1 op de 5 mensen hoogsensitief. Of jij tot deze groep behoort kun je achterhalen aan de hand van deze checklist. Is de uitkomst een ja, dan is de kans groot dat je overgevoelig bent voor prikkels en spanningen sneller waarneemt. En dat is niet altijd even fijn. Daarom delen we een aantal manieren om te dealen met het feit dat je alles voelt.

Tips voor als je hoogsensitief bent

1. Zorg voor mild licht in huis

Mensen die hoogsensitief zijn hebben speciale ‘antennes’ om prikkels te registreren. Felle lampen kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Probeer de verlichting in je omgeving daarom zo zacht mogelijk te houden. Kijk bijvoorbeeld of je een dimmer kunt kopen, zodat je zelf kan bepalen hoe fel het licht in huis is.

2. Zie ‘zorgen voor jezelf’ als een baan

Waarom zou je veel tijd en energie steken in anderen, en niet in jezelf? Jij bent immers net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker. Behandel jezelf daarom als je favoriete project. Zorg voor jezelf op alle niveaus: zowel lichamelijk als geestelijk. Beweeg regelmatig en probeer gezond te eten.

Hoe ‘schoner’ je eet (en dus hoe minder troep je naar binnen werkt), hoe beter je jezelf zult voelen. Kijk wat voor jou goed voelt. De basis is in ieder geval om minder suiker te eten en minder voorverpakt voedsel. Kies zoveel mogelijk vers eten, zoals groenten en fruit.

3. Mediteer

Veel dingen die je doet staan in het teken van een ander. Mediteren daarentegen, dat is echt iets dat je voor jezelf doet.

Zie het als een belangrijk momentje: het perfecte moment om jezelf op te laden.

4. Ontdoe je leven van negativiteit

Stel jezelf een aantal vragen: wat zorgt ervoor dat je soms down bent? Welke situaties of mensen vergen veel van je energie? En van welke situaties of mensen krijg je juist energie?

22 tekenen dat je (misschien) hoogsensitief bent

Ga je regelmatig ergens heen waarvan je uitgeput terug komt? Identificeer deze plekken en mensen en begin ze uit je leven te verwijderen. Vanaf nu ga je alleen nog maar met positieve mensen om en ga je naar plekken waar je jezelf prettig voelt.

5. Zorg voor minstens één rustige ruimte in huis

Als je met anderen samenwoont, is het fijn om tenminste één ruimte te creëren waar jij je terug kunt trekken van mensen en geluiden, om zo tot rust te komen.

Het kan een studeerkamer zijn, een tuinhuisje, maar ook je badkamer. Luister naar rustgevende muziek, steek een geurkaars aan en relax.

6. Zeg vaker nee

Zeg je bijna overal ja tegen? Dan ben je niet de enige. Op Bedrock schreven we waarom je vaker aan JOMO (The Joy Of Missing Out) zou moeten lijden. Spreek met jezelf al dat je alleen nog maar ja zegt tegen dingen die je zélf wil.

Niet omdat anderen het van je verwachten of omdat je anderen wil pleasen. Als ook maar een klein deel van je ergens geen zin in heeft, sla de uitnodiging dan af. Sorry, not sorry.

Oefen met nee zeggen, en je zult merken dat het makkelijker wordt om je eigen behoeften te respecteren.

Meer lezen over hoogsensitiviteit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan
Sluiten