Kiara Louis
Kiara Louis Mind 19 mei 2018

Nee, je bent niet gek als je met een hoog stemmetje praat tegen je hond

Voor alle hondenliefhebbers zal dit best bekend zijn: je hebt een speciale stem voor de nogal eenzijdige gesprekken die je met je viervoeter voert. Soms word je misschien gek aangekeken hierdoor. Maar, het is eigenlijk heel slim.

Uit een nieuwe studie blijkt dat een hoog stemmetje opzetten bij je hond juist heel erg helpt om een sociale band op te bouwen met je huisdier. Het is helemaal zo gek nog niet dat veel mensen dit doen. Onbewust hebben we misschien wel door dat honden beter naar ons luisteren wanneer we een hogere toon aanslaan.

Doggy talk

De onderzoekers aan de York Universiteit hebben dit onderzocht. Zij hebben getest in hoeverre een stem met een hoge toon hetzelfde effect heeft als babypraat doet voor baby’s. De auteur Alex Benjamin vertelt: “Natuurlijk weten wij dat honden niet kunnen praten, daarom wilde we onderzoeken of het praten tegen een hond ook een functie heeft of dat we het alleen doen omdat we denken dat honden onderdeel zijn van onze familie.”

dit vind je vast ook interessant: Het is helemaal niet raar om te rouwen als je huisdier dood gaat (en dit is waarom)

Gevoelig voor gekke stemmetjes

Uit eerder onderzoek bleek al dat een hoge stem heel goed werkt bij puppy’s, maar dat dit niet per se heel veel uitmaakt bij een volwassen hond. Toch kon de eerdergenoemde studie aantonen dat alle honden gevoelig zijn voor onze gekke stemmetjes. Het is heel slim om dit te doen als je voor het eerst een hond ontmoet. En als je dit altijd al deed bij alle honden die je ziet, dan is er nu een wetenschappelijke verklaring voor.

Intelligentie

Dit fenomeen laat ook goed zien hoe slim honden eigenlijk zijn. Zowel wat we zeggen (bijvoorbeeld de hondennaam) als hoe we het zeggen, heeft invloed op het gedrag van een hond. Benjamin stelt: “Ik was heel verbaasd bij het tweede experiment, wat dus vooral ging om de intonatie van de stem. Ik denk dat het heel interessant is hoe zowel de akoestische als de inhoudelijke informatie verschil maakt bij deze dieren.”

Dus nee, je bent geen gekkie als je met een hoge stem praat tegen je lievelingsviervoeter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nee, je bent niet gek als je met een hoog stemmetje praat tegen je hond
Sluiten