Nina Pierson
Nina Pierson Betere wereld 24 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Dit is alles wat je moet weten over voedselverspilling

De Food Recovery Act en de United Nations willen voor 2030 voedselverspilling met de helft reduceren. In 2016 zullen er wereldwijd meer initiatieven dan ooit opgezet worden. Genoeg reden voor jou om ook jouw steentje bij te dragen. In BEDROCK’s ‘De essentiële gids naar minder voedselverspilling’ lichten we elke week één thema uit, waarbij je naast handige tips & tricks ook grappige wetenswaardigheden en heerlijke left-over recepten kunt verwachten.

Een succesvolle dinner party met vrienden gaat vaak gepaard met borden vol restjes. Zonder na te denken gooi je die paar aardappels van je buurvrouw de prullenbak in. Een week later kom je nog een halve banaan van het toetje tegen in de koelkast. Die is niet meer goed. Weg ermee.

Voedselverspilling: we doen het allemaal. Maar hoe kunnen we dit veranderen? Volgens het Voedingscentrum kun je per huishouden maar liefst €340 per jaar besparen als je bewuster voedselverspilling te lijf gaat. En wie wil dat nou niet? Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zolang je maar weet wat je moet doen. We beginnen met de basis.

In’s & out’s, facts & figures

De totale hoeveelheid verspilling in Nederland lag in 2013 tussen 1,8 en 2,7 miljoen ton. Wij als consument verspillen 0,8 miljard kilo per jaar. Van deze verspilling valt per persoon per jaar 47 kilo onder gewoon eetbaar voedsel. Omgerekend gooien we met z’n allen voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg. Dit komt neer op ruim €150 per persoon per jaar. Naast dat het zonde is voor onze portemonnee, belasten we het milieu met deze slechte gewoonte, terwijl er veel mensen in andere delen van de wereld aan hongersnood lijden.

Good News Monday: deze uitvinding is dé oplossing voor voedselverspilling

Het is belastend voor het milieu omdat het energie en grondstoffen kost om voeding te produceren, vervoeren, bewerken, verpakken, bewaren en eventueel te bereiden. Bovendien zijn voedselresten van consumenten moeilijk terug te winnen en weer in te zetten omdat ze gemengd zijn met overig huisvuil. Bijna 90% van het weggegooide voedsel komt terecht in de grote berg huishoudelijk restafval en wordt verbrand of gecomposteerd.

Houdbaarheidsdatum

Hoe zit het met de verpakkingsdatum? Het goed bewaren van voedingsmiddelen is al het halve werk. Producten blijven langer goed, waardoor je minder hoeft weg te gooien. Zo bespaar je geld en het is goed voor het milieu. Check wat er op het etiket staat. Vaak staan daar al goede aanwijzingen op over de bewaarwijze. Er staat altijd TGT of THT op de verpakking. Het verschil is dat producten met TGT (te gebruiken tot) aangeven tot welke datum het voedsel veilig gebruikt kan worden, terwijl THT (ten minste houdbaar tot) aangeeft tot en met welke datum het voedsel de juiste kwaliteit heeft. Je kunt na deze THT-datum het voedsel nog eten, mits het er nog goed uitziet en normaal ruikt.

Zelf aan de slag

Op Kliekipedia kun je de lekkerste recepten en inspirerende ideeën vinden zodat je jouw restjes kunt omtoveren tot hoogwaarde gerechten. Wat dacht je van knapperige croutons voor over een salade, een pepertjes-salsa voor over de pasta bolognese of een lekkere tzatziki als saus voor bij de vis.

Kook de juiste porties en ga voedselverspilling tegen

Jaarlijks kunnen we 150,- euro ofwel 50 kilo goed voedsel besparen door minder weg te gooien. Niet iedereen is zich daar bewust van. En het is eigenlijk heel simpel om er iets aan te doen. Daarom is het platform Kliekipedia.nl ontwikkeld. Kliekipedia vertelt je op een leuke manier dat je voedselverspilling makkelijk kunt tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren. Het platform van het Voedingscentrum is er naast ideeën voor recepten ook voor algemene tips om minder voedsel te verspillen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is alles wat je moet weten over voedselverspilling
Sluiten