Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 14 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe word je zen volgens dj Charly Lownoise?

Het bestaan van een top-dj is zwaar: lange dagen, veel optredens op allerlei plekken en slapen in onpersoonlijke hotelkamers. Niet iedere dj is daartegen bestand, getuigde onder andere Avicii in 2018. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat het drukke leven z’n tol niet eist? Ramon Roelofs, beter bekend als dj Charly Lownoise, neemt ons mee in zijn zoektocht naar een gebalanceerd leven.

Wie had dat gedacht? Charly Lownoise, die een kwart eeuw geleden furore maakte als happy hardcore-dj en samen met Mental Theo de wereld overvloog om grote mensenmassa’s aan het hakkûh te krijgen, vond zijn weg naar het spirituele pad en werd in 2009 zenmeester.

Door middel van yoga en meditatie kwam zijn leven tot rust. Dj is hij gebleven, maar wel met veel aandacht voor bezinning.

Zenles in een wereld vol lawaai

Ramon schreef er een boek over: Zenles in een wereld vol lawaai. Hierin vertelt hij over zijn pad van persoonlijke ontwikkeling en geeft hij de lezer herkenning, aanknopingspunten, inspiratie, troost, creativiteit en kracht. Opbouwend en liefdevol.

Misschien ben je nog wat bevooroordeeld doordat het beeld van de stuiterende dj nog niet van netvlies af is en de plakkende melodie van ‘Wonderful Days’ direct door je hoofd jengelt, maar het is oprecht een interessant boek.

De beste man heeft ontelbaar veel meditatiecursussen en retraites gevolgd en in de laatste 10 jaar op regelmatige basis meditatie- en yogalessen gegeven.

Ramon: “Dj’s zijn net als sjamanen. Wij bespelen de energie in de ruimte en nemen mensen mee op een trip van klanken, naar hoogtes en dieptes, waar emoties loskomen. Mensen kunnen onder invloed van trillingen even hun shit vergeten en daarna misschien hun problemen vanuit een ander perspectief bekijken.”

Ook lezen: Luisteren naar je favoriete muziek doet dit met je hersenen (daarom word je blij)

Vanuit stilte luisteren naar je lichaam

Maar Ramon is ook meditatieleraar. “Ik ben iemand die kracht vindt in stilte en die deelt met mensen. Die hen leert om die stille kracht in zichzelf te vinden om lichaam en geest te helen. Ik wil nog heel wat jaren mensen blij maken met mijn muziek en hen daarnaast leren wat het betekent om in een dynamisch leven te leren luisteren naar je eigen lichaam vanuit stilte. Waardoor er een gebalanceerd leven in het verschiet ligt.”

Een krachtige methode die hij presenteert is affirmeren en visualiseren, wat we – zonder er bij stil te staan – iedere dag doen. Op het moment dat we selectiever worden in wat we naar binnen laten gaan, en we meer leegte ervaren in onszelf, kunnen we de volheid van het leven weer zien.

Je gaat stil staat bij de kleine dingen in het leven, die ineens van grote waarde blijken en je leert contact te maken met je onderbewustzijn.

De kracht van intentie

Maar hoe kom je in aanraking met dat diepe weten dat allang in jezelf zit? Ramon legt het in zijn eigen woorden stapsgewijs uit: “Door uit je angsten te stappen, niet te luisteren naar de stem die je naar ‘niet-weten’ leidt, het oude los te laten, jezelf te openen en te vertrouwen op synchroniciteit.”

Als je weet wat het effect van meditatie op je energie is, kun je het op een goede manier gaan inpassen. Je leert meebewegen met de stroom van het leven en zult inzien dat je niets fout kunt doen. Je gaat leven naar hoe jij jezelf graag wilt zien.

De paradox van het leven

Voor Ramon (en ieder ander mens) is het vinden van balans een oneindig proces. In iedere fase van je leven kun je weer wat anders nodig hebben. Maar het een kan niet zonder het ander, dat is de paradox van het leven:

Zonder donker geen licht, zonder lawaai geen stilte en zonder stilte geen muziek. Ook geen happy hardcore.

Meer Bedrock

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Hoe word je zen volgens dj Charly Lownoise?
Sluiten