Hoe word je een lucide dromer en wat is het precies?

Een kijkje in de wereld van het dromen

‘Je wil niet weten wat ik vannacht heb gedroomd’ stamelde ik tegen twee bekende bruine ogen die mij aanstaarden. ‘Ik droomde over..’ begon ik enthousiast, terwijl ik in mijn ooghoek de wijzers van de klok naar links zag draaien. ‘..dat ik lucide kon dromen..’ mompelde ik afgeleid, terwijl ik de dansende getallen van de klok maar niet scherp leek te krijgen.

‘Ligt het nou aan mij of is de kamer aan het draaien?’, vroeg ik aan de persoon met de twee bruine ogen die plots toch erg op mezelf was gaan lijken. ‘Is dit een droom?’ aarzelde ik waarop de wijsvinger die een gat in mijn palm boorde, het toch echt leek te bewijzen. Mijn voeten bewogen langzaam van de vloer om vervolgens zelf geheel de lucht in te stijgen.
– fragment uit droomdagboek

Dromen, iets wat zo universeel is, we allemaal doen, maar waar nauwelijks herinneringen van overblijven. Het is het moment waarop ik na een dag werken in slaap val en nog half bezig ben met de vele projecten die ik moet afmaken, me plots realiseer dat ik aan het dromen ben. Het is een staat waarin je normale droom tijdens de REM slaap, je diepste slaapstadium, overgaat in een zogeheten lucide droom. Je hersenactiviteit is dan op z’n allerhoogst, je ogen schieten heen en weer achter je gesloten oogleden en je bevindt je als het ware in een film van alle ongefilterde gedachtes.

Die hippies met hun zogenaamd betekenisvolle dromen

Voordat je me beschuldigt van het stiekem propageren van een spirituele agenda, lucide dromen is een reeds bekend wetenschappelijk fenomeen. Aan de hand van MRI-scans is er aangetoond dat het hersengebied dat je overdag bewust maakt van je eigen handelingen, ‘s nachts tijdens het lucide dromen actief wordt gemaakt. Je bent je dus helder bewust van alles om je heen en kan zelfs in sommige gevallen jouw droomwereld aansturen. Die mooie droom wanneer je aan het vliegen bent is niets anders dan een lucide droomstaat.

Waarom we dan dromen? Dat weten wetenschappers niet precies, behalve dat het gezonde en positieve effecten heeft op onze drukke levens. Het is hoogstwaarschijnlijk een manier voor je hersenen om al die prikkels en informatie die je op een dag binnenkrijgt, te kunnen verwerken.

[source id=”attachment_25820″ align=”none”][/source]

Hoewel ik stilletjes toch wel geloof dat deze unieke menselijke gave wellicht meer zegt over de dood en het leven hierna, dan de sceptische atheïst in mij durft te dromen. Het feit dat we elke nacht in een geestelijke droomstaat terechtkomen zou volgens het Tibetaanse boeddhisme een voorbereiding zijn op het hiernamaals. Of ben ik nu toch stiekem een spirituele agenda aan het verkopen?

Natuurwetten van de droomwereld

Veel van ons gebruiken alcohol of wiet als een gangbaar en kunstmatig middel om te ‘ontvluchten’ uit de dagelijkse realiteit. We hebben echter een ingebouwd droomsysteem dat dit voor ons doet met de juiste oefeningen. Er zijn hele slaapklinieken opgericht om je geest te trainen om lucide te kunnen dromen, maar met een aantal simpele tips die je in je dagelijks leven kunt implementeren, kom je al een heel eind.

Genoeg slapen, gemiddeld zeven tot acht uur, is de eerste stap tot je droomverlichting en misschien voor sommigen onder ons wel de lastigste. Hoe minder je slaapt, hoe moeilijker het voor je hersenen is om actief te blijven en hoe dieper je in slaap zal vallen. Middenin de nacht naar de wc gaan of voor een kwartiertje opstaan is ook een doeltreffende wijze om je hersenen te activeren en vergroot de kans zodra je in slaap valt, om lucide te blijven.

Lucide dromen is een zweverige, legale en kosteloze drug die niet voor iedereen is weggelegd

De bekende uitspraak dat je alles kan doen en laten in je dromen, is niet helemaal waar. Ook de droomwereld kent een aantal natuurwetten. Probeer maar eens de tijd af te lezen, voor een langer moment naar een voorwerp te kijken of in de spiegel te staren. Omdat niets in je droomwereld hetzelfde blijft maar steeds verandert, zal je gauw merken dat objecten verdwijnen, getallen of leestekens veranderen en je eigen spiegelbeeld bizarre fluïde vormen aanneemt. Deze ‘reality checks’ zijn een manier om de normale wereld van de droomwereld te onderscheiden. De meest effectieve manier is om bijvoorbeeld je vinger door je handpalmen te drukken.

Er zijn uiteraard meer technieken, maar het belangrijkste is om overdag de fysieke omgeving om je heen te bevragen en een aantal keer kritisch de vraag te stellen ‘ben ik aan het dromen?’ Op deze manier train je jouw hersenen om ’s nachts alert te zijn op bepaalde signalen die erop wijzen dat je aan het dromen bent.

Een ander wat meer betuttelende manier is om een droomdagboek bij te houden waarbij je een paar keer per week in steekwoorden opschrijft waarover je hebt gedroomd. Het is iets meer werk, maar wel een succesvolle manier om niet alleen te weten waarover je hebt gedroomd, maar hoeveel dromen je hebt gehad, welke thema’s terugkeren en waar je onbewust mee zit of nog aan het verwerken bent.

Lucide dromen is een zweverige, legale en kosteloze drug die niet voor iedereen is weggelegd, maar wel laat zien dat de grenzen van de mens niet eindigt bij het sluiten van de ogen. Van vliegen boven dromerige landschappen tot gesprekken voeren met fictieve figuren uit jouw onderbewuste; lijkt net rechtstreeks uit een film als Inception te komen, maar dan volledig geregisseerd door jouw eigen gedachtes.

Jasper Albinus (1997) studeert Liberal Arts & Sciences en is sociaal en politiek activist bij Doetank PEER, maar in zijn vrije tijd soms ook een lucide en zweverige dromer.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.