Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 17 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe wij mensen ziek worden door klimaatverandering

Overstromingen door stijgende zeespiegels, steden die zonder water komen te zitten, extreme hittegolven. De gevolgen van klimaatverandering bedreigt ons leven op aarde enorm. En wat blijkt? We kunnen er zelfs ziek door worden. Steeds meer en meer wordt het duidelijk hoe groot de impact is van klimaatverandering, waar wij mensen vooral zelf de oorzaak van zijn. En daar worden we dus zelf de dupe van. Het leven op sommige plekken op aarde gaat steeds moeilijker zijn, waardoor er bijvoorbeeld klimaatvluchtelingen zullen komen. Sommige steden krijgen nu al te maken met de impact van klimaatverandering. Denk aan Kaapstad waar de mogelijkheid er was dat ze geen kraanwater meer tot hun beschikking hadden – als eerste stad ter wereld. Geen vrolijk nieuws, wel de realiteit.

Nieuwe microben

Het gaat verder dan alleen heftige leefomstandigheden. Door ons veranderende milieu, veranderen de leefgebieden van sommige diersoorten ook. Bepaalde weerpatronen zorgen voor meer verwoesting op aarde, waar vervolgens weer allerlei nieuwe microben op af komen. Dit kunnen ook organismen zijn die wij nog helemaal niet kennen – of die niet normaal niet in een specifieke leefomgeving voorkomen. Hierdoor heeft de nationale of lokale gezondheidszorg geen idee hoe ze hiermee om moeten gaan, blijkt uit dit wetenschappelijk artikel.

Virussen over de hele aardbol

Zo kunnen alleen al muggen die malaria met zich meedragen wereldwijd voor enorme epidemieën zorgen. De klachten die je eerst hiervan krijgt, zullen lijken op koorts, maar dit kan zich al gauw uitmonden tot een Ebola-achtige epidemie. Virussen die eerst alleen in tropische gebieden voorkwamen, verspreiden zich nu over de hele aardbol. Het blauwtongvirus bijvoorbeeld, was eerst alleen actief in tropische gebieden. Tegenwoordig heeft het zich al verspreid tot aan Noorwegen.

Dit vind je vast ook interessant: Deze uitvindingen kunnen misschien helpen in de strijd tegen klimaatverandering

 

Stroom van nieuwe ziektes

Hierbij is het maar de vraag of onze gezondheidszorg is opgebokst tegen de stroom van nieuwe ziektes en virussen die onze kant op zouden kunnen komen. In het rapport “The Future of Medicine” wordt dit bestudeerd. Ze beschrijven hier de Amerikaanse Epidemie: een herleving van infectieziekten die uit kunnen breken en duizenden zieken kunnen veroorzaken.

De oorzaak van dit soort nieuwe ziektegolven ligt bij biologische factoren: virussen, bacteriën en parasieten. Precies de organismen die door klimaatverandering ook zullen toenemen, verspreiden of veranderen van leefomgeving.

Positief nieuws is het niet, dat wij mensen ziek kunnen worden door klimaatverandering. Maar het is wel een nieuwe realiteit waar we mee om zullen moeten gaan. Zoals een inwoner van Kaapstad in een artikel van NRC zei: “Klimaatverandering is echt. En we zijn niet voorbereid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Hoe wij mensen ziek worden door klimaatverandering
Sluiten