Kiara Louis
Kiara Louis Betere wereld 3 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Kunst is belangrijker dan we denken: hoe social design de aarde een handje helpt

Bij het woord kunst denken we vaak aan schilderijen, opera’s of architectuur. Maar kunst is veel breder; creativiteit vind je overal. Design, dat gericht is op (sociale) impact maken. Het is een type ontwerp dat de rol en verantwoordelijkheid van de ontwerper, in het hart van de maatschappij plaatst. Geen abstracte objecten in serieuze musea dus, maar bijvoorbeeld lichtgevende planten of smog-zuigende torens. Zo helpt kunst de aarde een handje.

What Design Can Do

Eén van de uitblinkers op het gebied van innovatie en social design, is de Nederlandse organisatie What Design Can Do. WDCD werkt samen met het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Jaarlijks wordt er een designchallenge georganiseerd die in het teken staat van een bepaald maatschappelijk thema. Zo zijn vluchtelingen en klimaatverandering al aan bod gekomen, en dit jaar is het thema seksuele uitbuiting van kinderen. Er worden honderden creatieve ontwerpideeën ingestuurd om dit probleem (deels) op te lossen. Tijdens de conferentie, die dit jaar in de Amsterdamse Schouwburg plaatsvindt, worden er prijzen uitgereikt voor het beste idee.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde
Een gevestigde naam binnen de designwereld die ook uit Nederland komt, is Daan Roosegaarde, een social designer wiens ontwerpen de wereld letterlijk verbeteren. Zo heeft Roosegaarde een toren gebouwd die smog kan opzuigen, om zo de klimaatproblematiek in Beijing aan te pakken.

Ook maakte hij met zijn creatieve brein slimme snelwegen en dansvloeren die energie opwekken. In een interview met Vrij Nederland zei hij: ‘De oude wereld is kapot, we moeten een nieuwe maken.’ En dat is precies wat hij doet door kunst met innovatie te combineren.

Dit vind je vast ook leuk: Must follow: deze artiesten maken kunst van afval.

 

Geverfde favela’s

De twee Nederlandse social designers Jeroen en Dre zijn ook over de hele wereld te vinden. Hun bekendste project vond plaats in de favela’s van Rio de Janeiro, die ze allerlei kleuren hebben gegeven. Doordat ze communities creëren tijdens het verven, wordt onder meer de sociale cohesie in de buurten verhoogd. Zo is er minder criminaliteit en voelen de inwoners zich veiliger. Ook worden mensen trotser op hun buurt, omdat het er veel vrolijker en fleuriger uitziet. Naast de Braziliaanse favela’s, is ook de Amsterdamse Bijlmer Bajes in de verf gezet door deze twee ontwerpers.

We mogen best trots zijn dat veel succesvolle social designers afkomstig zijn uit ons kleine kikkerlandje. En wie weet gaat kunst uiteindelijk wel de aarde redden. Dus eh, wie volgt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunst is belangrijker dan we denken: hoe social design de aarde een handje helpt
Sluiten