Hoe schrijven je een gelukkiger mens kan maken (en hoe je dat dan doet)

Simpele tips & tricks van een beginner

Deze zomer sprak ik met Tony Crabbe, hij heeft het boek geschreven Nooit meer druk. Zijn idee is dat mensen tegenwoordig ongeluk ervaren omdat ze overprikkeld raken. Omdat ze de hele tijd het gevoel hebben dat ze dingen missen. Dat ervaar ik ook zo.

Ik denk dat het tempo waarin wij leven zo hoog is, dat het nodig is om manieren te vinden waarop je alle prikkels kunt verwerken. Bijvoorbeeld door ervaringen op te schrijven. Of in te spreken. Of er een filmpje van te maken. Maar je moet via een of ander kanaal al die gebeurtenissen kwijt om ruimte te maken voor nieuwe prikkels.

Met communicatiemiddelen moet je pro-actief omgaan. Gewoon je telefoon wegleggen. Ons brein is een spier die je soms moet ontspannen door bijvoorbeeld afstand te nemen van alle pushberichten. Door onder de douche te gaan, of door een blokje om te gaan, te tuinieren, zonder je telefoon mee te nemen. Als je brein ontspant kom je in een flow van inspiratie en creativiteit.

Ik ben nu dertig. En alles waarvan ik op mijn achttiende had bedacht dat ik nu bereikt zou hebben, is niet gelukt

Het gaat me om de balans: op donderdag naar een borrel voor de nieuwe Prada-collectie, en vrijdag wandelen bij volle maan in Drenthe. Van allebei word ik blij.

Dertig in New York

Ik ben nu dertig. En alles waarvan ik op mijn achttiende had bedacht dat ik nu bereikt zou hebben, is niet gelukt. Behalve dat ik een intens gelukkig wezen ben, met heel veel vrijheid, wat veel belangrijker is.

‘Zekerheid’ is een belangrijke factor in de omgeving waar ik vandaan kom: een vast contract, en koophuis in een Vinexwijk, een man. Dat heb ik allemaal niet. Ik ben een freelancer, en er is geen bank die mij een hypotheek zou geven.

[SLIDER]

zorgen van je afschrijven #deleven
zorgen van je afschrijven #deleven
zorgen van je afschrijven #deleven
[/SLIDER]

In de week dat ik 30 werd, ben ik naar New York gevlogen, Ik lag om zes uur op een yogamat. Middernacht in Nederland. Ik was dus jarig.

Dat moment was een soort ontlading. Ik werd me ineens heel bewust dat ik aan geen enkele verwachting die ik mezelf had opgelegd, voldeed. Maar dat ik wel gelukkig was. Daar heb ik veel over geschreven. En ik heb me voorgenomen de komende tien jaar goed op te blijven letten, en te doen wat ik zelf wil, want voor mijn gevoel was ik gisteren nog twintig.

Schrijven en reflectie

Door yoga, cursussen in zelfbewustzijn en reflectieve coaching heb ik een soort basisvertrouwen gevonden. Het idee: het komt goed. Daardoor durf ik nu ook te gaan schrijven, kwetsbaar te zijn. Want ik deel iets van mezelf en ik geef het aan iemand die daar een oordeel over mag hebben.

In schrijven kan ik reflecteren, teruglezen, aanpassen, afstand nemen tot mezelf. Ik las altijd al veel, en schrijf voor mijn werk veel. Het voelt als een logische volgende stap. Tegelijkertijd is deze vorm van schrijven nieuw voor mij.

Een paar simpele tips als je wil beginnen met schrijven

  • Ontwikkel je eigen smaak, avonturen en stijl
  • Lees, ervaar, kijk, proef, luister en beleef om te snappen wat je raakt
  • Stap over schaamte (en meningen van anderen) heen
  • Ja! Het is doodeng! Ja! mensen zullen er wat van vinden! Ja! Je vindt het zelf vast nooit goed genoeg! Lees dan vooral eerst even The Subtle Art of not Giving a F*ck.
  • Zie het als een experiment
  • Zoals Ricky Gervais ooit zei: No one knows what they’re doing either. Dus spring erin en zie het als een experiment

Wat ik wil meegeven aan iedereen met twijfels over schrijven

BEGIN. En als je nog ‘jamaars’ in je achterhoofd hoort, die overigens niet van jezelf zijn maar van een angstig mensje ergens in jou, kijk dan naar Kick in the Butt-filmpjes zoals van Anthony Robbins, J.K. Rowling en Steve Jobs. Die dan zeggen dat niemand ooit zei dat het ze zou lukken. Die allerlei argumenten om het niet te doen vakkundig om zeep helpen en je in de rocket launch positie plaatsen. Het enige wat je zelf moet doen is op de START button drukken.

Demelza Janmaat (30) is PR- en communicatiefreelancer. Bezig zijn met taal is voor haar een vitaal onderdeel van een positief leven. Haar dertigste verjaardag vierde ze in New York, alleen, op een yogamat. Demelza Janmaat ontwikkelt haar schrijverstalent bij Online Schrijversacademie Editio.nl.