Hoe moderne technologie ons onderwijssysteem verbetert

Door het leven gaan zonder smartphone, kan je het je nog voorstellen? Waarschijnlijk niet. We gebruiken onze telefoon lang niet meer alleen waar hij oorspronkelijk voor bedoeld was, namelijk om te bellen. In de loop der jaren is de technologie zo ontwikkeld dat een smartphone zich inmiddels ook leent voor educatieve doeleinden. Vodafone bedacht de Unlock to Learn app, om scholieren te begeleiden bij het halen van hun eindexamen. Hiermee laten zij zien hoe moderne technologie ons onderwijssysteem kan verbeteren.

We gebruiken onze smartphone voor talloze zaken: om de weg te vinden, om met anderen te communiceren, om spelletjes te spelen, om foto’s te maken, om muziek te luisteren en nog veel meer. Maar naast deze handige tools en leuke apps kunnen we onze smartphone tegenwoordig ook inzetten om slimmer te worden. In een mini documentaire van Vodafone laten leerling Ernest en zijn juf Sultan zien hoe technologie kan bijdragen aan het verbeteren van ons onderwijssysteem.

Telefoon als leerschool

In de video volgen we Ernest, een scholier die is gezakt voor zijn Havo eindexamen en weinig aandacht heeft tijdens de les. De reden? Zijn telefoon. Op het moment dat hij de klas binnenkomt pakt hij al zijn telefoon en heeft hij geen aandacht meer voor zijn juf. Docente Sultan vond het tijd dat daar verandering in kwam en heeft samen met Vodafone een oplossing bedacht. De Unlock to Learn app is speciaal ontwikkeld om leerlingen te begeleiden bij het halen van hun eindexamen. Het werkt vrij simpel: als Ernest zijn telefoon wilt gebruiken moet hij eerst een eindexamenvraag beantwoorden. Pas als hij het juiste antwoord geeft, krijgt hij toegang tot zijn telefoon. Weet hij het antwoord echt niet, dan kan hij altijd een hulplijn inzetten. En wie zou dat nou toch zijn? Juist, zijn juf.

Educatieve apps

Met de Unlock to Learn app kan je dus leren met je telefoon. Elke keer als je op je telefoon wilt, moet je eerst een vraag beantwoorden over een vak naar keuze. Door middel van de app wil Vodafone docenten inspireren en informeren over het gebruik van moderne technologie in het onderwijs. De Unlock to Learn app is maar één van de vele voorbeelden waarop technologie kan worden ingezet om het onderwijs te verbeteren. Ook social media en Youtube bieden mogelijkheden. Docente Sultan probeert gedurende de examenperiode altijd via google classroom, skype of whatsapp leerlingen een platform te bieden waar zij vragen kunnen stellen.

Door middel van de Unlock to Learn app kon Ernest op zijn eigen tempo leren voor zijn eindexamen.

Gepersonaliseerd onderwijs

Er zijn genoeg handige tools die het leren makkelijker kunnen maken, zoals online lesplannen, educatieve apps, interactieve games en online video’s. Onderzoek heeft aangetoond dat tools als deze ondersteuning kunnen bieden bij het leren en motiverend werken. Een ander groot voordeel is dat het gepersonaliseerd onderwijs mogelijk maakt, zo blijkt uit onderzoek van het Centre for Technology Innovation bij Brookings Institution in Washington.

Integratie van technologie in de klas betekent ook dat leerlingen toegang hebben tot verschillende modaliteiten. De een is misschien heel visueel ingesteld en leert het makkelijkst door het bekijken van video’s, terwijl de ander tekstueel is ingesteld. Door leerlingen de mogelijkheid te geven om verschillende leermethoden uit te proberen, zullen ze verschillende technieken leren kennen en uiteindelijk de beste strategie kiezen die voor hun werkt.

Tot slot maakt moderne technologie het mogelijk om content op maat aan te bieden. Mobiele apparaten hebben het vermogen om 24 uur per dag gepersonaliseerde informatie te verschaffen. Zo krijgen leerlingen enkel relevante informatie die aansluit bij hun persoonlijke interesse en niveau.

Door leerlingen de mogelijkheid te geven om verschillende leermethoden uit te proberen kunnen ze uiteindelijk de beste strategie kiezen die voor hun werkt.

Ook Ernest heeft profijt gehad van gepersonaliseerd onderwijs. Door middel van de Unlock to Learn app kon Ernest op zijn eigen tempo leren voor zijn eindexamen. De vragen werden automatisch aangepast aan het niveau van Ernest en hij kon zelf aangeven over welke vakken de vragen moesten gaan. In de les vond hij het moeilijk zijn aandacht erbij te houden, maar door zijn telefoon positief in te zetten heeft hij alsnog zijn eindexamen gehaald. Dit toont aan dat het gebruik van moderne technologie een verrijking voor het onderwijs kan zijn.

Meer lezen

Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn.

Lees ook

Wat we kunnen leren van het Finse onderwijssysteem.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Hoe moderne technologie ons onderwijssysteem verbetert
Sluiten