Better Places
Better Places Better World 1 jul 2017

Maak op deze manier je (vakantie) reis nog mooier!

Reizen is één van de mooiste dingen om te doen die er is. Wil je een land goed leren kennen, de lokale bevolking ondersteunen én leren van je reis, dan is het een aanrader om zoveel mogelijk contact te maken met de lokale bevolking. Je kunt bijvoorbeeld slapen in homestays, kookworkshops doen onder leiding van een lokale kok en gemeenschappen bezoeken. Reizen kan de wereld mooier maken. Maar dan moet het reizen wel verantwoord gebeuren. Een reis moet meer zijn dan het bezoeken van de bekende highlights en het afstrepen van bucketlist-ervaringen.

In contact met de locals

Juist de ontmoetingen met locals en het kennismaken met het gewone leven op je bestemming maken je reis écht bijzonder. Zo ontdek je hoe mensen in een totaal ander land leven, hoe zij tegen de wereld aankijken en wat ze belangrijk vinden.

En op die manier krijg jij weer een andere, betere kijk op je reisbestemming en misschien ook wel op je eigen leven in Nederland. Maar hoe kom je in contact met locals?

Kennismaken met het dagelijks leven

In verschillende landen kun je excursies maken die je dichter bij de locals brengen. Zo kun je in Peru de prachtige Koffieroute lopen, een alternatief voor de beroemde Incatrail. Je loopt door spectaculaire natuur en overnacht steeds bij lokale koffieboeren, die je vol trots over hun boerderij vertellen.

Tip: Bedrock Talks: over duurzaam reizen (bestaat dat überhaupt?) met Tessa aan de Stegge

Je eet en slaapt bij de familie thuis en kunt zelfs meehelpen met de dagelijkse werkzaamheden. In Nicaragua maak je kennis met cacaoboeren en in Tanzania kun je goede doelen bezoeken. Allemaal ervaringen die je dichterbij de mensen en het land brengen, waar je van kunt leren én waarmee je de lokale bevolking helpt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Lokale gidsen

Wil je de mensen op je bestemming verder helpen, huur dan ook regelmatig een goede lokale gids in die je mee op pad neemt. Zo kom je op plekken die je zelf niet zo snel gevonden had. Bovendien kennen locals hun eigen omgeving door en door en leer je daardoor veel over de plaats van bestemming.

Zo kan het gebeuren dat je opeens op een nachtmarkt in Myanmar staat, die alleen bekend is bij de inwoners van de stad. Of dat je in een theehuis in Iran een waterpijp rookt met de locals. De gids maak je vervolgens ook blij, want hem inhuren betekent dat hij een eigen inkomstenbron heeft.

Slapen in een homestay

Ook een manier om het dagelijkse leven te leren kennen: slapen in een homestay. Op veel reisbestemmingen kun je homestays boeken, bij enthousiaste gastfamilies die je met open armen ontvangen. Zo ondersteun je een lokale familie die hiermee kan bijverdienen, je geld komt direct bij de locals terecht én je maakt mee hoe een gewoon gezin leeft.

Lees ook: Reis naar Cuba op de planning? Check deze (duurzame en verrassende) reistips

Bij een homestay hoef je niet altijd aan een basic slaapplek te denken. Er zijn volop homestays waar je je eigen kamer en badkamer hebt, op het niveau van een goed guesthouse. Met als bonus dat je te gast bent bij een gewone familie, met meestal een gastvrouw die geweldig kan koken.

Lokale workshops doen

Leren over je bestemming doe je ook tijdens workshops onder leiding van lokale mensen. Kookworkshops zijn bijvoorbeeld in veel landen erg populair. Logisch, want het is erg leuk om van een expert te leren hoe de lekkerste lokale specialiteiten gemaakt moeten worden. Vaak bezoek je van tevoren ook nog de plaatselijke markt, om zelf alle ingrediënten in te kopen.

Het resultaat is altijd geweldig en het leuke is: maak je deze gerechten thuis, dan ben je weer even terug op je vakantiebestemming. Het perfecte souvenir! Ook leuk: het volgen van creatieve workshops. In Indonesië kun je bijvoorbeeld denken aan workshops batiken of zilver bewerken. Heel leuk én leerzaam om te doen.

Over Better Places

Wil je ook bewuster op reis? Kijk dan eens bij de duurzame reisorganisatie Better Places, gespecialiseerd in individuele verre reizen op maat. Je stelt je reis helemaal op maat samen met een lokale reisexpert in het land van bestemming, die de meest bijzondere plekken van het land kent.

Hij heeft dan ook de beste tips voor de mooiste reisroute, de leukste kleinschalige hotels en gaafste excursies.

Meer Bedrock Travel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Maak op deze manier je (vakantie) reis nog mooier!
Sluiten