Redactie
Redactie Better World 14 feb 2016

Hoe kun je iets teruggeven aan de maatschappij?

Ik verklap alvast de clou van dit verhaal: ik ga je iets vertellen wat je al wist. Iets, waaraan je denkt als je bij de kassa staat van een fast fashion modeketen met een outfit voor een prijs van twee goede koffies. Of de krantenkop waar je oog op viel – iets wat je liever had willen overslaan – over een ingestorte fabriek waarbij opnieuw honderden mensen zijn omgekomen. Beelden uit een maatschappij die zo anders is dat je je soms niet kunt voorstellen dat je in dezelfde wereld leeft. Onze wereld van kansen en een overdosis aan mogelijkheden versus die van een wereld waarin je hele loopbaan zich afspeelt binnen de vier muren van de fabriek waarin je werkt. Je hele leven. Als de fabriek niet instort. En dat wringt, als je er goed over nadenkt.

Ik herken het gevoel en ik ga je alvast zeggen: ik ben geen heilige en ik heb geen pasklare oplossing (sorry). De frustratie van het niet kunnen oplossen van alles wat krom is op het gebied van mensenrechten – en dat is nogal wat – verplaatst zich vaak van machteloosheid via onverschilligheid naar nonchalance. Een bekend en best comfortabel trio.

Maar hey, zo makkelijk komen we er niet van af. Al kunnen we de wereld niet redden, laten we in elk geval niet zo godsgruwelijk laks zijn dat we het niet eens gaan proberen. Daarom, hierbij, een korte lijst met suggesties om aan je bucket-list toe te voegen. Dit gaat over het soort mensenrecht waar jij invloed op hebt. Dus schouders recht en gaan.

Geven zonder iets terug te verwachten

Ten eerste: Koop minder en koop beter. Beter is lokaal geproduceerd of fair(ly) traded. Toegegeven, we hebben niet allemaal het budget voor items van Vlaams ontwerper Bruno Pieters of Brits designer en activist Vivienne Westwood. Maar check ook eens een merk als Studio Jux, kijk bij de Geitenwollenwinkel of koop vaker tweedehands. (Zie ook de Talking Dress-app van sustainable fashion specialist Marieke Eyskoot.) Met jouw bestedingspatroon kun je invloed uitoefenen. Dat geldt uiteraard niet alleen voor kleding, maar ook voor voeding en cosmetica.

Zo’n 15 jaar geleden kwam een Sudanese vluchteling Kerst vieren bij mijn ouders en hij is uiteindelijk twee jaar gebleven. Hij woonde bij ons in huis, werd deel van de familie, is desondanks het land uitgezet, zwierf rond, en is uiteindelijk terechtgekomen in Europa waar hij een gezin en zijn praktijk als arts heeft kunnen opbouwen. Hij spreekt naast Arabisch ook Engels, Frans, Russisch en Nederlands en mijn bewondering voor zijn doorzettingsvermogen is de reden van dit advies: verdiep je in anderen want het kan jouw eigen veilige hoogopgeleide Nederlandse vriendenkring verrijken op een manier die je niet zou willen missen. En niet te vergeten: andersom. Maar daarvoor moet je elkaar wel opzoeken.

Aansluitende tip: word taalmaatje of geef les aan vluchtelingen. Je kunt ook in actie komen via Amnesty International. Daar vind je zaken waarbij mensenrechten worden geschonden en je via een brief of mail kunt bijdragen aan de vrijlating van gewetensgevangenen, medische verzorging van zieke gevangenen of afstel van doodvonnissen. Goed te doen ook, want bij iedere case vind je een voorbeeldbrief.

En tot slot: bezoek je oma.

Doe het voor de karmapunten of doe het voor de wereld. Hoe dan ook: just do it. Daarin heeft Nike dan wel een punt.

Dit artikel is geschreven door Amadea Boneschansker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe kun je iets teruggeven aan de maatschappij?
Sluiten