Rolien Sandelowsky
Rolien Sandelowsky Mind 18 sep 2016

Hoe je uit de drukte ontsnapt als je in een overprikkelende metropool woont (longread)

Onlangs kocht ik een piepkleine stacaravan op een bijpassend stukje land in het pittoreske Noorden. Niet de richting, maar het dorp. Precies, ik had er ook nog nooit van gehoord. Langs een paadje naast een sloot wemelen zo’n zestig huisjes op wielen die je niet kunt zien. Toen ik vlak na het tekenen van de papieren met de voormalige eigenaar over het pad wandelde vroeg ik haar of je dit in de volksmond niet gewoon een woonwagenkamp noemde. Ze lachte. Ik ook. We besloten van wel. Maar wat zou het. Er is geen kroeg, er schalt geen André Hazes, er is geen geruzie en er suist geen lawaai. Er is eigenlijk niets. Aan de overkant van de sloot grazen wat schapen als levende grasmachine en als je tien minuten door het aangrenzende weiland wandelt kom je bij een vertakking van de Amstel waar je naar hartelust kunt zwemmen, met of zonder badkledij.

Overprikkeld en hoogsensitief? 5 tips om jezelf te beschermen tegen prikkels

Op weg naar de supermarkt passeer ik links en rechts van de weg kassen met kleine stalletjes koopwaar, waar je twee euro in een potje laat vallen in ruil voor een zak courgettes/tomaten/snijbonen of bloemen.

Toen ik eens – maar niet weer – heldhaftig op een stadsfiets vanuit Amsterdam hierheen kwam, passeerde ik zelfs een snoepautomaat gevuld met dozen verse eieren. In een houten chaletje naast het fietspad. Zie je het voor je?

Alles valt weg

Als ik hier ben valt alles weg. Mijn hang naar ambitie, excentrieke avonturen en nieuwe plekken, mijn honger naar onrust en sociaal contact. Ik draag hier kleren, en vooral in combinaties, waarin ik in Amsterdam niet eens door de woonkamer zou stiefelen onder het streng toeziend oog van mijn overburen en doe die gezellig kneuterige boodschappen op een fiets met fietstassen.

Rust in je hoofd! Zo filter je inkomende prikkels

Mijn haat jegens burgerlijkheid en efficiëntie vallen acuut weg zodra ik het caravanpark betreed en als klap op de vuurpijl kreeg ik in de post een paar lichtgroene rubberen klompjes van mijn tante. Met bloemetjesprint aan de binnenkant. Ik zeg het je, als een kind zo blij.

Tolerantietrots

Toen ik het heugelijke nieuws van mijn zojuist verworven onroerend goed deelde met mijn vrienden en omgeving, sprongen vrijwel alle ogen direct op verbazing. Consultants, artsen, kunstenaars, bankiers, studenten en gepensioneerden, vrijwel iedereen schoot in de lach en gaf de meelevende ach-wat-ben-je-toch-een-gek-vrouwtje-blik.

Gevolgd door de uiterst nobele wat-ben-ik-toch-leuk-dat-ik-bevriend-ben-met-zo’n-gek-vrouwtje-glimlach. Als de tolerantietrots wat zakte en het daadwerkelijke vraaggesprek begon (ik werd er heel goed in, noem de woorden ‘lichtblauw’, ‘hangmat’, ‘veranda’ en ‘atelier’ en zelfs de grootste Zuidas-klant is om) was vrijwel iedereen binnen 45 seconden enthousiast.

Knettergek van een overprikkelende metropool

Want wat blijkt? We worden allemaal -elk in andere mate- op gezette tijden knettergek van leven in een overprikkelende metropool, waar ambitie, concurrentie en vergelijking fuel zijn voor verbetering, innovatie en authenticiteit. Maar zeggen dat je eigenlijk best weg zou willen uit de stad voelt als falen.

Er zit een onuitgesproken logica achter dat zij die de mogelijkheid hebben, in de stad horen te willen wonen. Alsof weggaan uit Amsterdam hetzelfde is als naar de mavo gaan met een gymnasiumadvies: eieren voor je geld kiezen. Maar waarom?

Hoogste level van prikkelverwerking

Wonen in de stad lijkt het hoogste level van prikkelverwerking. Als je dat uitspeelt, je staande houdt en succes hebt, dan ben je echt een baas. Nou, ik zeg het je, ik word knettergek in die stad. En zonder ondankbaar te zijn, want asjemenou wat ben ik dol op ons Mokum, maar al die bezigheden, -sociale- druk, mogelijkheden en keuzes op 3 hoog tussen de 300 andere krioelende zielen in mijn drukbezette pijpenlastraatje? I need to leave! En ik niet alleen.

10 manieren om erachter te komen of je een hoogsensitief persoon bent

Resultaat: zes weken later zijn bijna alle tolerante vrienden al langs geweest om voet te zetten op het stukje land waar WiFi en tijd niet echt bestaan en de buren vragen naar je tuin in plaats van carrière. Een opmars van Amsterdamse youngsters naar het pittoreske dorp in het Groene Hart, waar de supermarkt naast Poolse delicatessen (een andere veelgeziene bevolkingsgroep op mijn recreatiegebied) een breed uitgemeten selectie superfoods, rode wijn en Franse kazen aanbiedt.

Vluchten naar stadsstranden

En masse durven we steeds meer toe te geven dat het best hard werken is om je kop boven water te houden in de hoofdstedelijke zee van prikkels. We vluchten naar stadsstranden in Noord, naar verlaten stukjes kust in Portugal, Marokko of Bali of sluiten ons een week op in een willekeurige Airbnb op de Veluwe. Helaas werkt het met rust veelal hetzelfde als met smart en geldt gedeelde rust als halve.

Wat als jij en je kind allebei hoogsensitief zijn?

Rewinden doe je namelijk het liefst in je eigen hoofd. Daarom bij dezen een reeks hulpmiddelen voor iedereen die af en toe helemaal krankjorum wordt van het leven in de stad, maar niet zo 1-2-3 een uitvalsbasis onder speed dial heeft of zit te wachten op een stuk veen met onkruid.

Mocht je na het gedwee uitvoeren van onderstaande oefeningen nog steeds dromen in Excel, over vrienden-van-vrienden-van-vrienden en je groeiende to-do lijst nieuwe hotspots? Er staan nog wat kaveltjes te koop hier. Lichtblauw, hangmat, veranda, atelier…

Rust, reinheid, regelmaat

Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, maar structuur is een gouden gegeven. Breng iets van voorspelbare regelmaat aan in je dagelijkse leven, zowel op week- als dagniveau. Dit kan zijn op inhoud (eet elke maandag hetzelfde) of op vorm (eet op dezelfde tijden). Mijn voorkeur gaat uit naar het tweede, maar zoek uit wat voor jou werkt of raadpleeg eeuwenoude schema’s.

Ja, je hersenen werken echt anders als je hoogsensitief bent (en dit is hoe)

Ik vind de Ayurvedische kijk op het inrichten van je voedselinname en leefpatroon erg prettig, aangepast op een van de types waar je via een kort elementair testje onder blijkt te vallen. Kort gezegd: Vatha (lucht en ether), Pitta (vuur en water) of Kapha (aarde en water). De meesten van ons hebben één dominant type en een tweede complementaire. Voor elk type geldt een ander voedingspatroon, en om alles uit te balansen is het behoorlijk prettig te weten hoe ook je snacks kunnen bijdragen aan het terug op aarde neerdalen als je weer eens met je hoofd door het universum vliegt.

Grofweg geldt voor iedereen: ontbijt vóór 9.00 uur, vullend, warm en zoetig; lunch zwaar en veel tussen 10.00 en 14.00 uur en dineer licht, voor achten. Vroeg naar bed en vroeg op zijn niet mijn favoriete onderdelen van dit regime, maar doen wel wonderen.

Beweeg

Fysieke activiteit blijft met stip op 1 dé manier om je hoofd leeg te krijgen. Afhankelijk van je voorkeuren of dus dat Ayurvedische type kan voor jou yoga, hardlopen, fietsen of cardio het beste werken. Plus, voor iedereen: dans! Bevrijd dat lichaam minstens een keer per week door gewoon precies zo te bewegen als je zin hebt.

Aanraking

Touch and be touched! Als je veel in je hoofd zit kan een goede massage wonderen verrichten. Fysiek contact op regelmatige basis is sowieso een goed idee voor hardwerkende kantoorbewoners die op een dag vaak heel wat handen drukken, maar weinig écht contact hebben.

Ga naar buiten

Zonder doel, gewoon wat dwalen door een park, bos of langs een meer laat je brein op wondere wijze bedaren. Al neem je vijf minuten de tijd om even voor het raam te gaan staan in de zon, of met een enorme paraplu door de regen te banjeren. Vergeet effectiviteit en laad even op in het niks doen en nietig voelen.

Flight mode

Zet je telefoon op vliegtuigstand wanneer je kan. Of neem hem sowieso niet mee. Bevrijding nummer één: niet continu bereikbaar zijn. Valt de illusie dat dat nodig is ook meteen zo lekker in duigen.

Selectief sociaal

Spreek alleen af met de mensen waar je echt behoefte aan hebt. Ja, je hoort het zeurderige ‘leer nee-zeggen’-toontje er al onder, maar ik meen het. Bewaar je spaarzame tijd voor mensen aan wie je deze écht wilt spenderen en wees daar dan ook echt aanwezig. Voor al die anderen bracht God ons Facebook.

Agendapuntje

Blokkeer eens een heel weekend of dag in je agenda. Uiterst onaantrekkelijk tussen alle verplichtingen van de week door, maar een heel sociaal parcours afleggen in 48 uur weekend is ook een verplichting. Plus het zal je verbazen welke dingen je bedenkt om te doen als je een keer ‘niets te doen’ hebt.

Breng tijd door met een willekeurig kind of dier

Dit is totaal niet freaky bedoeld. Kinderen en dieren hebben de magische gave om ons in korte tijd op onze gedragspatronen te wijzen. Doorbreek ze, vergeet tijd en laat je lekker verbazen door de logica, focus of traagheid van een kind- of dierenbrein.

To-do list vage klusjes

Maak een lijst van dingen die je al lange tijd wilt doen, maar continu voor je uitschuift. Het liefst fysieke bezigheden. Met onze ogen op een scherm vergeten we soms hoe voldaan het gevoel kan zijn van een afgeronde klus als een stoel verven, een band plakken of je oven schoonmaken. Doe er minstens één per week.

Sta een kwartier eerder op

In dit kwartier ga je vijf minuten gewoon zitten met je ogen dicht. Noem het mijmeren, wakker worden of mediteren, maar je gaat gewoon even zitten en niks doen. Daarna drink je rustig een kop thee en zoek je net wat minder gehaast je outfit uit for another day of nailing it in the city.

Hoogsensitief zijn heeft mooie voordelen (zo benut je ze)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe je uit de drukte ontsnapt als je in een overprikkelende metropool woont (longread)
Sluiten