Hoe je jezelf radicaal kunt bevrijden met behulp van tantra

Drie lessen van tantra om op jouw leven toe te passen

Tantra bevat een sterke bevrijdende kijk op het leven voor diegenen die het omarmen. Als je nu aan de Kamasutra of seks denkt, dan heb je het bij het verkeerde eind. Tantra is namelijk iets compleet anders: een radicale filosofie.

Non-dualist Shaivist Tantra ging er vanuit dat alles vanuit één bron is ontstaan: een universeel bewustzijn. Dit bewustzijn, vanuit zijn eigen grenzeloze vrijheid, creëert de principes van Shiva en Shakti. Shiva, de onveranderlijke, constante energie. Shakti, de creatieve, veranderlijke energie. Laten we ze niet vergelijken met het masculiene en feminiene, omdat we van tevoren bepaalde factoren en oordelen hieraan verbinden. Het heeft namelijk vrij weinig te maken met het mannelijke en vrouwelijke. Maar het heeft alles te maken met polariteiten, verschillen en verandering. Dit zijn allemaal uitdrukkingen van deze ene bron.

Wat vaak wordt genegeerd is dat de universele kracht niet oordeelt op basis van goed en slecht. Maar, we interpreteren vaak wat we als positief ervaren als onderdeel van het bewustzijn, en niet het negatieve. Maar, beiden, goed en slecht, bestaan binnen het spectrum van potentiele uitdrukking. En elke negatieve ervaring bevat iets positiefs, en elke positieve ervaring bevat iets negatiefs.

Iets oordelen bestaat alleen binnen onze eigen gelimiteerde en individuele geesten. Als mensen hebben we deze definities voor onszelf gecreëerd zodat we kunnen oordelen, vergelijken en inschatten, en soms overleven. Zelfs het veroordelen van iets, heeft zowel negatieve als positieve aspecten. Maar, het universum onderzoekt potentie vanuit zijn eigen vrije natuur, zonder oordelen, doelen of aspiraties.

3 lessen van tantra om jezelf te bevrijden

Appels met peren vergelijken

Vergelijk jezelf minder met anderen en beschouw jezelf als een unieke uitdrukking van het bewustzijn. Ja! Je bent niets anders dan dat. Iedereen heeft een andere achtergrond, andere vaardigheden en andere doelen. Appels met peren vergelijken slaat nergens op. Los van hoe anderen iets doen, hoe wil jij jezelf uitdrukken? Vier die diversiteit en vind meer stabiliteit in je eigen uitdrukking.

Zie het geheel

In boeddhistische mindfulness, en in psychologische modellen, is dit een van de eerste belangrijke stappen: zien en accepteren wat en hoe iets is. Een stap terugnemen en situaties observeren zonder te oordelen. Het ontspant de geest en vermindert stress. Duidelijkheid verkrijgen helpt ons om andere perspectieven te evalueren en om onze opties te onderzoeken.

Have fun

Net als het universele bewustzijn, is het goed om mogelijkheden te onderzoeken en jezelf uit te drukken op elke mogelijke manier. Probeer het allemaal niet te serieus te nemen. Hoe meer je verwachtingen en eisen loslaat, hoe meer bevrijd je je zult voelen. Soms is het fantastisch om te spelen en onderzoeken.

We neigen, in het leven, gedreven te zijn door zingeving en doelen. We doen dingen om iets te bereiken. We doen dingen om te veranderen, om te beïnvloeden en om controle te behouden. Maar een universeel bewustzijn creëert, puur omdat het dat kan doen. Er is geen gehechtheid, geen vergelijking en geen oordelen over uitkomsten. Laten we gewoon kijken wat er gebeurt. Laten we spelen. Dat is nou precies radicale vrijheid.

Clemens Frede is een consultant voor prestatie psychologie. Hij biedt inzichten en leert zijn cliënten verschillende technieken om stress te verminderen en prestatie te verbeteren op het gebied van werk en sport. Clemens geeft ook yogales en werkt als een marketingconsultant. Op clemensfrede.com vind je meer informatie over zijn yogaretreat in Oostenrijk.

Dit artikel verscheen eerder in het engels op The Green Tribe.

Meer lezen?

Ik ging voor het eerst in mijn leven naar een yogaretreat en dit is wat ik leerde over mezelf.