Hoe is het leven op aarde ontstaan? Er is een nieuwe theorie ontdekt

Hoewel de moderne mens ‘pas’ enkele tienduizenden jaren op aarde rondloopt, is het leven op onze planeet al miljarden jaren mogelijk. We weten wel ongeveer wat er toen leefde en hoe dat de evolutie in gang zette, maar waardoor het leven nou eigenlijk is ontstaan, is op de dag van vandaag nog deels een mysterie.

Toch blijven wetenschappers er wel mee bezig; het ontstaan van het leven op aarde is natuurlijk een enorm intrigerend iets. Hoe komt het dat er zomaar ineens levende micro-organismen konden bestaan? Vast staat dat er een soort chemische revolutie moet hebben plaatsgevonden om dat mogelijk te maken, maar dat is nog behoorlijk ingewikkeld.

Deze maand hebben onderzoekers van The Scripps Research Institute meer ontdekt over welke stoffen er dan precies betrokken waren bij die chemische reactie. Dat is nogal een wetenschappelijk verhaal, maar we zullen proberen het uit te leggen.

Citroenzuurcyclus

Het ontstaan van leven heeft sowieso iets te maken heeft met de zogenoemde citroenzuurcyclus, een reeks chemische reacties. Elk organisme, of dat nou een mens of een schimmel is, heeft de citroenzuurcyclus nodig om energie opgeslagen in cellen vrij te maken.

Er is alleen een probleem: de moleculen die nu gebruikt worden in de citroenzuurcyclus, bestonden waarschijnlijk niet in de eerste miljard jaar van de aarde. Daarom moesten de wetenschappers eerst bepalen welke moleculen al wel vanaf het begin bestonden op aarde, om te kijken welke tot een chemische reactie zouden kunnen leiden.

Dit vind je vast ook interessant: Je voetafdruk op de aarde verkleinen? Met deze kleine aanpassingen ben je er al.

Fundamentele chemie

Ze ontdekten dat de niet-biologische HKG-cyclus en malonaatcyclus (die namen mag je meteen weer vergeten) samen de citroenzuurcyclus gestart zouden kunnen hebben, omdat ze dezelfde fundamentele chemie veroorzaken. Door deze reactie ontstaat niet alleen CO2, maar ook aminozuren die ook het resultaat van de citroenzuurcyclus zijn.

Toen er biologische moleculen beschikbaar kwamen, konden die gewoon de niet-biologische moleculen vervangen. De chemie zou in dat geval hetzelfde zijn gebleven, alleen de moleculen anders, verklaren de onderzoekers. Weet je dat ook weer.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Hoe is het leven op aarde ontstaan? Er is een nieuwe theorie ontdekt
Sluiten