Josephine Kay
Josephine Kay Voeding 26 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Hoe ik ziek werd van een sapkuur en nu alleen maar detox met eten

Ik heb meerdere keren in mijn leven gepoogd een sapkuur vol te houden. Iedere keer als ik weer vol frisse moed de juice bar uitliep – tassen gevuld met groene sapjes in de hand – werd ik met sceptische blikken aangekeken door vrienden en familie. Want dit was de zovéélste keer dat ik het ging proberen. En elke keer mislukte. Zo heb ik een keer een detox van tien dagen gedaan en schreef ik hier heel positief over op Glamour.nl. Maar stiekem heb ik deze detox helemaal niet volgehouden. Hierna besloot ik een driedaagse detox te proberen, waar ik ook over geschreven heb. Ik zou kort daarna op vakantie gaan en dacht dat het wel lekker zou zijn om een kilootje lichter aan het strand te liggen.

Precies de verkeerde reden om een detox te doen, dus. Deze detox hield ik wél vol, alleen was ik de hele vakantie doodziek en lag ik met koorts een week binnen. Had dat iets met de detox te maken, of was het puur toeval?

Sapkuur? Dat kan ik wel

Een paar maanden geleden ging ik voor Bedrock (en mezelf) een challenge aan om gezonder te eten en om daarmee mijn vetpercentage te verlagen. Dat verliep aardig, totdat ik werd gevraagd om een sapkuur te doen. Wederom vol goede moed begon ik ‘s ochtends met een sapje.

Deze keer moest het toch wel gaan lukken zonder dat ik óf stopte, óf ziek werd? Ik had immers al zo’n vier weken extreem gezond gegeten, geen grammetje suiker aangeraakt en geen druppel alcohol gedronken. Mijn lichaam kon inmiddels wel tegen een stootje en was al redelijk clean toen ik aan de kuur begon.

Ik voelde me steeds slechter

Maar gedurende de eerste dag voelde ik me steeds ellendiger. Toen ik ‘s avonds mijn bouillonsoepje opwarmde had ik al het idee dat dit extreem zware dagen gingen worden. Na een paar slokken van de weeïge soep werd ik misselijk. En niet zo’n klein beetje ook.

Ik moest heel rustig op de bank zitten, niet bewegen en kalm in en uit ademen. Anders zou het misgaan. Ik besloot om in bed te gaan liggen en maar te gaan slapen. Misschien was ik gewoon moe.

Lees ook: Wat is eigenlijk het verschil tussen slow juice en cold pressed juice?

Maar de misselijkheid ging niet over en ik werd alleen maar zieker. Was dit een mentaal dingetje? Stelde ik me aan? Ik heb toen besloten om te stoppen en nóóit meer een sap-detox te doen. Blijkbaar is het gewoon niet voor mij weggelegd, en dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn.

Detoxen met eten

Maar toen kwam daar een detox van SLA mét eten. Hoe dat werkt? “Ontgiften, cleansen, detoxen, vasten, het zijn allemaal verschillende woorden voor hetzelfde: het aanpassen van je eetpatroon om je lichaam te reinigen.

Bij detoxen draait het voornamelijk om het vermijden van belastende voeding, waardoor je lichaam op zijn best kan functioneren en zelf schadelijke stoffen afvoert.”

Persen we tijdens het sapvasten wel genoeg voedingsstoffen naar binnen?

Dit is toch geen detox?

De avond voordat ik begon werd de eerste doos bij mij thuis afgeleverd. Heel erg fijn dat ze dat in de avonduren doen, na je werk. Toen ik de doos opende werd ik helemaal blij. Je krijgt namelijk echt veel eten; een smoothie/breakfast bowl voor ontbijt, een grote salade (een soort SLA light) voor de lunch en een goed gevulde soep (geen bouillon) voor het avondeten.

Verder krijg je twee sapjes (een groene en een paarse) en een flesje waterkefir (smaakt als limonade met prik) voor tussendoor. Oh ja, en citroen, gember en drie verschillende soorten thee. Allemaal mooi verpakt uiteraard, én met een kaartje met aanvullende informatie. Ik had voor het eerst zin om aan een detox te beginnen.

Lees ook: Ik dronk 3 dagenlang enkel het gezondste sap van Nederland

Een gezonde eetkuur

En lo and behold deze hield ik makkelijk vol. Ik heb geen seconde een hongergevoel gehad, werd niet duizelig of licht in mijn hoofd en het enige dat ik miste was af en toe een koffie.

Voor mij persoonlijk is dit een veel rustigere en stabielere manier om je lichaam een reset te geven. Het laat je zien dat gezond eten extreem lekker kan zijn én ook nog eens vullend is.

Het is een manier om je lichaam de ontgiften en werkte voor mij als een manier om weer even ‘op scherp’ te zijn. Gezond eten geeft je echt een goed gevoel en het hoeft niet zo moeilijk te zijn.

Dus, heb je een afkeer tegen sapkuren en vind je het de grootste onzin op aarde? Give this a try. Geloof me, ik ben de grootste anti-sapkuur persoon, maar het is toch af en toe lekker om je lichaam met een kleine spring clean te verwennen. Dus dan liever op deze manier, zonder ziek te worden.

Alles wat je wil weten over detoxen (is het nou wel of niet goed voor je?)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe ik ziek werd van een sapkuur en nu alleen maar detox met eten
Sluiten