Josephine Kay
Josephine Kay Body 27 okt 2016

Hoe iets als een paar kilo afvallen mijn gevoel van eigenwaarde compleet heeft veranderd

Toen ik aan deze challenge begon wist ik niet hoeveel impact de veranderingen die ik nu meemaak op mijn leven zouden hebben. Mensen waarschuwden me dat ik niet moest verwachten dat het mentaal ook iets met me zou doen. Dat het een lekker gevoel geeft als je kleding mooier zit, maar dat het geluk toch echt niet ligt in een kledingmaatje minder. Maar tot nu toe merk ik júist vooral een betere mentale gemoedstoestand Terwijl ik dit schrijf ben ik vijf weken bezig met heel erg op mijn eten letten, onder begeleiding van orthomoleculair voedingsdeskundige en diëtist Stefanie Klaver, eigenaresse van Klaever Health. Daarnaast heb ik al bijna vijf weken geen druppel alcohol aangeraakt. Best pittig vind ik zelf.

Vereenzaming

Ik heb wel vaker gedacht dat het fijn zou zijn om een paar kilo kwijt te raken. Gewoon, weer terug naar mijn ‘oude’ gewicht, toen ik alles uit mijn kledingkast durfde aan te trekken en zelfs in bikini op de foto wilde. (Laat ik voor de zekerheid wederom vooropstellen: ik ben niet dik, lees hier daarover meer). Ik heb meerdere pogingen gedaan om ‘even op te letten,’ of één of ander nieuw (soms idioot) dieet te proberen. Dat hield ik gemiddeld een dag of twee vol en toen vond ik dat een Oreo me toch echt meer geluk bracht dan een lager cijfer op de weegschaal.

Dat ‘oude’ gewicht is inmiddels wel zo’n vier jaar geleden. Sinds toen is er veel veranderd. Mijn relatie van negen jaar ging stuk, ik ging opeens in mijn eentje in Amsterdam wonen en leerde mezelf in die jaren veel beter kennen. En door deze challenge heb ik een deel van mezelf blootgelegd dat ik al die jaren verscholen heb gehouden. Ik ben namelijk in die jaren een beetje vereenzaamd, zonder dat ik het per se door heb gehad. Ik was (of ben nog steeds) vaker alleen ’s avonds dan met anderen, omdat ik nou eenmaal alleen woon, wat inhoudt dat ik vaak alleen eet. En omdat ik mezelf dan soms zielig vond, trakteerde ik mezelf op allerlei (ongezonde) hapjes en glazen rode wijn. Want, waarom zou je dat alleen mogen consumeren als je met een leuke man op de bank zit?

En zo kroop het er langzaam maar zeker in. Als ik me eenzaam of verdrietig voelde haalde ik troost uit eten. Dan kocht ik een pak koekjes en at ik in een paar happen alle ellende weg. Voor veel mensen die me kennen misschien best gek om te lezen, omdat ik zwart op wit een heel leuk leven heb. Ik heb een baan waar ik veel voldoening uit haal, kom op de leukste plekken, heb de leukste vrienden en de liefste familie. Maar omdat ik me soms zo ongelooflijk alleen kan voelen, zocht ik (achter de schermen, waar niemand het ziet) troost in voedsel.

Ik ben pas sinds ik deze challenge doe erachter gekomen hoe erg ik in eten troost probeer te vinden. En dat is voor mij een van de belangrijkste dingen en meest impactvolle lessen die ik tot nu toe uit deze challenge haal. Ik ben een emotional eater. Dit is dus het eerste waar ik aan wil werken als ik over een week ‘klaar’ ben. Voor zover ik ooit klaar ben uiteraard.

Cold Turkey

‘Hoe houd je het vol?’ krijg ik vaak te horen. En eigenlijk is het antwoord heel simpel. Omdat ik helemaal cold turkey erin ben gesprongen en hele duidelijke regels heb meegekregen van Stefanie, is het best vol te houden. Op het moment dat ik teveel ruimte krijg als ‘je mag 3 glazen alcohol per week’ gaat het mis. Dan ga ik sjoemelen, denk ik dat ‘3 glazen wijn vast gelijk staan aan 4 glazen gin en tonic en anders compenseer ik het morgen wel met een soepje.’ Nee, geen druppel mag erin.

Zo geldt het ook voor mijn eetschema; daar heb ik me aan te houden. Het helpt natuurlijk ook dat ik dit écht heel erg graag wil én dat jullie allemaal meelezen. Omdat ik het nu zo hard heb geroepen, kan ik het naar mezelf en iedereen toe ook gewoon niet maken om het niet te doen. Bij een vegan challenge (die ik ook een keer heb gedaan voor Bedrock) had ik makkelijker stiekem vlees kunnen eten, want dat is toch niet meetbaar (heb ik overigens één dag stiekem wel gedaan, dat verhaal lees je hier).

Hulp krijgen en om hulp vragen (van in dit geval een expert zoals Stefanie) is naar mijn mening de beste manier om te beginnen met een gezondere levensstijl. Als je een vraag hebt of ergens over twijfelt (hoeveel tahin mag ik in mijn eten gooien?) kun je een berichtje sturen. Met tussentijdse metingen weet je hoe je ervoor staat én het motiveert weer als je bij elke afspraak net een stapje dichter bij je doel bent. En last but not least, heb geduld. Dat ontbreekt er bij mij nog weleens en het liefst had ik na zes weken het lichaam van Doutzen Kroes willen hebben, maar dat is (weet ik heus wel) geen realistisch doel. Wees lief voor jezelf en trakteer jezelf af en toe op iets fijns (geen eten, ha!) als een massage.

De resultaten tot nu toe

En nu het moment suprême, de resultaten tot nu toe. Komt ‘ie. Ik ben in vijf weken tijd 4,7 kilo kwijtgeraakt en mijn vetpercentage is met 2,4% gedaald. Ook ben ik maar liefst 6 cm kwijt om mijn taille. Klein ‘wow’-momentje, al zeg ik het zelf. Maar dit zijn saaie cijfers. Nu komt het leukste gedeelte. Ik heb in de afgelopen vijf weken 36 complimenten gekregen over hoe goed ik eruitzie. Twee mensen zeiden dat ze me niet meteen herkenden. Ik heb 12 ‘wat heb je met je haar gedaan, je straalt helemaal’ gehoord én een stiekem berichtje met ‘je bent mooi vandaag’ ontvangen. Oh ja, and best of all ik heb me in vier jaar tijd niet meer zo goed en zeker gevoeld als nu. En daar draait het uiteindelijk allemaal toch écht om, vind je niet?

#BedrockChallenge

Over twee weken deel ik alweer het laatste deel van deze #BedrockChallenge. Het eerste deel lees je hier. Hoofdredacteur Nina werkt aan haar koopverslaving en redacteur Tanja is al op de helft van haar leven zonder alcohol challenge.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe iets als een paar kilo afvallen mijn gevoel van eigenwaarde compleet heeft veranderd
Sluiten