Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 9 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Hoe het is om (over)gevoelig te zijn

Steeds vaker hoor je over de term HSP, wat voor ‘Hoog Sensitief Persoon’ staat. Hier herkent ongeveer een op de vijf mensen zich in. Gevoeligheid wordt meer en meer benoemd. Logisch, want in deze rushrace-society val je als hooggevoelig persoon al snel buiten de boot. In een artikel van Goop wordt uitgelegd hoe dit precies voelt.

Alles staat aan

Wanneer je heel sensitief bent, kan je je moeilijk afsluiten voor wat er om je heen gebeurt. Geluiden, prikkels, emoties, energieën, the whole shabang. Je bent als het ware een lichaam met heel veel antennes die constant aan staan. En die niet zomaar uitkunnen. Dit kan heel vermoeiend zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een collega hebt die áltijd chagrijnig is. Die emotie pikt een empath dus meteen op. Net als die bouwvakkers aan het einde van de straat, die keihard aan het boren zijn. Dit is de minder fijne kant van gevoelig zijn.

Empathie is een kracht

Hooggevoelige personen voelen niet alleen mee met een anders, maar soms zelfs letterlijk wat een ander ook voelt. En in bepaalde situaties kan deze empathie een enorme gift zijn. Denk aan een vriendin die met een probleem zit, maar er niet over durft te praten. Een gevoeliger persoon kan dat doorhebben, en op die manier die vriendin helpen. Ook zijn empaths zachtaardiger, ze zullen niet snel oordelen over anderen. Daarnaast zijn ze heel begripvol. Fijn, wanneer je eigenlijk te moe bent voor dat avondje uit.

Dit vind je vast ook interessant: Hoogsensitief? Tips om er goed mee om te gaan

Het dilemma

Psycholoog Jennifer Fried noemt dit in een artikel van Goop het empath dilemma. Aan de ene kant heb je het geluk dat je je heel makkelijk kan inleven in andere mensen. Daardoor kan je bijvoorbeeld een hele waardevolle vriend(in) zijn. Ook voel je meteen aan wanneer iemand slechte intenties heeft, deze eigenschap kan veel ellende voorkomen. Aan de andere kant van de weegschaal hangt de druk van constant de emoties van anderen met je meedragen, wat emotioneel uitputtend kan werken. Binnen jezelf is deze medaille met twee kanten ook zichtbaar. Als empath kan je namelijk je enorm euforisch voelen, maar ook intens verdrietig. De kunst is natuurlijk om hier een balans in te vinden.

Overprikkeling

Vaak moet de bom een keer barsten, wanneer je erg gevoelig bent. Het moment dat alles te veel is, noem je ook wel overprikkeling. Fried omschrijft een vriend, genaamd Brandon, die hier last van heeft. Hij voerde een lastig, emotioneel beladen gesprek en kon simpelweg zijn luisterende, niet-oordelende en zorgzame houding niet uitzetten. Alle emoties van de ander zogen hem leeg – emotioneel. Om zich weer goed te voelen, focuste hij zich extra veel op z’n selfcare routines. Tijd doorbrengen in de natuur, muziek maken, intens sporten, rusten en quality time met zijn moeder helpt hem om weer emotioneel gezond te worden.

Waardeer gevoelig zijn

De term ‘hooggevoeligheid’ is simpelweg niet voldoende wanneer we praten over mensen die alles intens en diepgaand voelen. Gevoelig zijn zou moeten worden gewaardeerd en zelfs moeten worden aangemoedigd. In een wereld die overspoeld wordt met angstzaaiende krantenkoppen, negativiteit en de focus op denken in plaats van voelen, zijn de mensen die zo gevoelig zijn degenen die deze wereld een mooiere, liefdevollere en vredige plek maken.

Meer lezen over hoogsensitiviteit?

Meer verhalen zoals deze? Let’s keep in touch!

Je e-mailadres

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️