Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 15 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoe gezond is hummus nu eigenlijk?

Hummus, hoemoes, hoummous, humus of humous. Hoe je het ook schrijft, we kennen het dipje allemaal. Een puree met als basis kikkererwten in heel veel verschillende smaken. Is het gezond? Jazeker, maar hoe gezond is dit goedje eigenlijk? BEDROCK zocht het uit.

Heerlijk: hummus. Een fantastische smaak met een zachte textuur. We gebruiken het als dip, voor op ons brood en er zijn genoeg andere creatieve manieren om hummus te gebruiken. De gemiddeld (flexi) vegetariër is er op z’n minst een beetje verslaafd aan.

Hummus komt inmiddels in allerlei soorten en maten en kunnen we niet meer wegdenken uit ons keuken repertoire, maar hoe gezond is het nu eigenlijk? Laten we in het diepe springen en meer te weten komen over deze onmisbare dip.

Hoe gezond is hummus?

Om te beginnen is hummus erg voedzaam. Er zitten gezonde vetten in afkomstig uit olijfolie en tahin. Ook plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen kan je vinden in de ingrediënten.

Toevoeging van andere ingrediënten kan je ook herkennen in hummus. Geroosterde rode paprika’s, verse kruiden of geroosterde bieten zijn een mooie aanvulling.

Ben je de hummus zat? Hier vind je meer vegan broodbeleg (+ lekkere combinaties)

Mooi lijstje in ieder geval al. Hier een iets uitgebreidere:

  • Calorieën. Gebruikt je lichaam de hele dag door voor verschillende doeleinden.
  • Vet. Levert ons energie op en is een belangrijke bouwstof voor je lichaam.
  • Eiwitten. Is een bouwstof voor lichaamscellen. Om cellen te vernieuwen zijn ook eiwitten nodig.
  • Koolhydraten. Geeft je lichaam energie. Voor je hersenen en rode bloedcellen heel belangrijk.
  • Vezels. Die houden je spijsverteringskanaal in een goede conditie.
  • Foliumzuur. Is goed voor meer processen in je lichaam. Het ondersteunt de productie van allerlei gelukshormonen, zoals serotoninedopamine en norepinefrine.
  • IJzer. Dat heb je nodig om bloedarmoede te voorkomen.
  • Magnesium. Belangrijk voor je botopbouw en je spieren hebben het nodig om goed te kunnen functioneren.
  • Koper. Wordt gebruikt bij het vormen van bindweefsel en botten. Koper is ook nodig voor de overdracht van zuurstof.
  • Fosfor. Is een mineraal. Zorgt voor stevigheid bij de botten en bij je tanden.
  • Zink. Deze stof is nodig voor de processen in je lichaam, opbouw van eiwit en groei van het weefsel.
  • Mangaan. Belangrijk bij de aanmaak van kraakbeen en bot, ondersteunt je energieniveau en beschermt je tegen zonlicht en vervuiling.

Allerlei voordelen

Er zijn dus een hoop stoffen te vinden in hummus. Met gezonde voordelen! Zo zijn de kikkererwten een goede bron van plantaardige eiwitten. Goed, want eiwitten zijn essentieel voor veel kritieke functies van je lichaam. Hummus is trouwens ook een goede vleesvervanger voor alle vegans en vega’s.

5 lekkere, gezonde én vega recepten voor een lente picknick

Hummus heeft ook veel hartbeschermende ingrediënten. Onderzoek toont aan dat het risico op hartaandoeningen dan verminderd te en de bloedsuikerspiegel wordt verbeterd. Tijdens de zwangerschap is hummus ook erg handig: het is goed voor de groei en ontwikkeling van de foetus.

Ook een leuk voordeel, het is gewoon lekker makkelijk om zelf te maken. Vind je het basisrecept niet lekker? Maakt niet uit, experimenteer ermee. Door allerlei smaken toe te voegen maak je er je eigen ding van. Om van te smullen!

Lang verhaal kort

Even kort samengevat is hummus een lekkere dip in combinatie met allerlei belangrijke voedingsmiddelen. Heel erg ondersteunend voor je gezondheid. Ook is het een goede bron van eiwitten waar je geen honger van gaat lijden.

Makkelijk te vinden in de supermarkt, maar natuurlijk nog leuker om zelf te maken. De vraag of hummus gezond is, is dus makkelijk te beantwoorden: JA!

Waarom de wonderboom Moringa zo bizar goed is voor je gezondheid

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️