Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 13 apr 2017

Hoe gezond is Amsterdam? (alle duurzame feiten op een rij)

Een snelle zoektocht op het internet geeft je genoeg cijfers over Amsterdam. Zo weet ik nu dat de stad vorig jaar 838.338 inwoners telde, die verdeeld zijn over één van de zeven stadsdelen. Het oppervlakte van deze stadsdelen is ongeveer 219 vierkante kilometer en naar schatting zijn er evenveel fietsen als inwoners. Best geinig. Maar de vraag die me pas écht interesseert: Hoe gezond is Amsterdam? De Gezonde Stad zocht het uit en presenteerde vorige week tijdens ‘Jij Maakt de Stad’ het antwoord op deze prangende vraag. Door periodiek onderzoek weet De Gezonde Stad precies hoe het ervoor staat met de duurzame ontwikkeling van Amsterdam. In dit artikel delen we een aantal van de interessante bevindingen.

Grondstoffen

 • Een Amsterdammer produceert minder huishoudelijk afval dan een Rotterdammer, een Utrechtenaar of een Hagenees. Een Amsterdammer produceerde in 2015 gemiddeld per persoon 399 kilo huishoudelijk afval, wat zes procent minder is dan in 2014.
 • De gemiddelde Amsterdammer scheidde in 2015 76 kilo van zijn/haar afval, wat drie kilo meer dan het jaar daarvoor is. Dit is nog steeds erg weinig. In Amsterdam wordt slechts 27 procent van al het afval gescheiden, terwijl dit in de rest van Nederland gemiddeld 51 procent is.

Groen

 • Het oppervlakte park en plantsoen is de afgelopen jaren min of meer gelijk gebleven en is ongeveer 24 vierkante kilometer.
 • Er zijn twee moerassige natuurgebieden bijgekomen: Kluut 2 in de Tuinen van West (ter compensatie van de aanleg van de A5) en de Vogelmeerpolder in Noord (op een voormalige vuilnisbelt).
 • Sinds 2012 is het aantal (bij de gemeente bekende) groene daken verdubbeld: dat zijn er nu 420, samen goed voor 15 hectare.

Energie

 • Het aantal windmolens in Amsterdam blijft al jaren gelijk: 39 stuks, maar het vermogen is nog altijd drie keer zo groot als dat van zonne-energie.
 • De CO2-uitstoot per inwoner is met 100 kilo afgenomen tussen 2014 en 2015. De totale uitstoot CO2 nam echter nauwelijks af en was in 2015 nog steeds hoger dan in 2011.
 • In 2016 had 25 procent van de gelabelde huizen een energielabel van B of beter.

Voedsel

 • Vooral de hoeveelheid moestuinbakken en mini-akkers in de wijk is gestegen, van 75 naar 100. De hoeveelheid volkstuinparken is niet gegroeid.
 • Volgens onderzoek van de RIVM aten Nederlanders tussen 2012-2014 zes procent minder vlees en tien procent minder zuivelproducten dan tussen 2007-2010. Gemiddeld aten Nederlanders 100 gram vlees en 350 gram zuivelproducten per dag.
 • De voedselverspilling in Nederland is de afgelopen jaren gelijk gebleven. Naar schatting werd in 2014 in de hele voedselketen tussen de 114 en 157 kilo voedsel per persoon verspild. Omgerekend hadden 200.000 tot 280.000 Nederlanders kunnen eten van de hoeveelheid voedsel die Amsterdam verspilt. De consument zelf gooit rond de 47 kilo aan vast voedsel, of 150 euro aan voedsel per jaar weg.

Schone lucht

 • Het aantal elektrische auto’s is tussen 2015 en 2016 met 32 procent gestegen tot 3800.
 • In 2016 waren er bijna 60.000 brommers en scooters, dik vier procent meer dan in 2015. Daarvan zijn er 2000 elektrisch, of nog maar drie procent.
 • Het percentage van alle wegvoertuigen dat elektrisch rijdt is tussen 2013 en 2016 toegenomen van 0,6 procent tot 1,7 procent.
 • Roetconcentraties daalden nauwelijks.
 • Nog steeds heeft 98,3 procent van het gemotoriseerd vervoer een uitlaat. Daarbij blijft de luchtkwaliteit onvoldoende. Fijnstofconcentraties bevinden zich maar net binnen de adviesnormen.

Samen maken we de stad

De resultaten van De Gezonde Stad Monitor laten zien dat er een aantal positieve ontwikkelingen gaande zijn, maar dat er ook nog een hoop moet veranderen. En dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente, of grote (transport)bedrijven, maar ook van ons, de inwoners van Amsterdam.

Super handig is de GezondeStad app (voor iPhone), welke speciaal is ontwikkeld om het Amsterdammers makkelijker te maken hun dagelijkse leven duurzamer in te richten. Je vindt er een overzicht van snellaadpunten voor elektrische auto’s, oplaadpunten voor e-scooters en e-fietsen, fietspompen, en waterpunten om je flesje te vullen.

Natuurlijk is er nog veel meer dat je kunt doen om je stad (en dat geldt voor iedere stad) gezond te houden. Op zoek naar inspiratie? Een tijdje terug deelden we een lijst met dingen die je nú kunt doen tegen klimaatverandering.

De Gezonde Stad zet zich in voor een gezond klimaat en heeft als doel om binnen dertig jaar (2040) een klimaatneutrale stad te ontwikkelen. Om dit te realiseren initieert en ontwikkelt de gezonde stad samen met innovatieve koplopers onder bedrijven en bewoners projecten met impact. Heb jij een goed idee voor een schoner, slimmer of groener Amsterdam? Je kunt het hier delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe gezond is Amsterdam? (alle duurzame feiten op een rij)
Sluiten