Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 27 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Hoe gezond is vegan eten eigenlijk?

Over het vegan dieet bestaan, zoals je misschien weet, veel mythes. Zo denken veel mensen nog steeds dat je als veganist voornamelijk sla eet, het niet voedzaam genoeg zou zijn en dat het altijd gezond is. De eerste twee mythes hebben we al vaker ontkracht, maar laten we vandaag eens duiken in die laatste. Hoe gezond is vegan eten eigenlijk?

We zochten het uit.

Is vegan eten gezond?

Dat plantaardig eten steeds populairder wordt, is je vast niet ontgaan. Het is dan ook niet zonder reden: plantaardig eten is belangrijk om te helpen bij het terugdringen van klimaatverandering. Door de veeindustrie niet te gebruiken, geven we het ook niet de kans om door te gaan als grootste vervuiler van de wereld, wat momenteel het geval is.

Automatisch helpen we daarmee ook het dierenwelzijn én krijgt je gezondheid er een boost van. Vele onderzoeken wijzen erop dat het eten van onbewerkte plantaardige producten goed is voor je gezondheid.

Best gezond is goed genoeg

 

Als veganist eet je dus geen dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren, zuivel en honing. Het aanpassen van je dieet is niet altijd makkelijk. Daarom zijn vleervangers komen dan snel in beeld. Fijn, want zo heb je nog steeds de zuivel- of vleessensatie zonder dat je echt dierlijke producten eet.

Kaasvervangers 

Geen zuivel eten betekent geen melk en geen melk betekent geen kaas. Dat betekent niet dat je tegenwoordig geen kaassensatie kan ervaren als veganist. Er zijn namelijk heel wat kaasvervangers te vinden in de supermarkten en de veganistische vervanger van kaas is niet meer weg te denken.

 

Betekent het ook dat vegan kaas gezond is? Nee. Kaasvervangers worden niet als gezond beschouwd door de kokosolie die aanwezig is in het product. Ook de aanwezigheid van vet, koolhydraten en zout dragen mee aan het aantal calorieën.

Lees ook: Veganisme niet geschikt voor sporters? The Game Changers op Netflix brengt veganisme bij topsporters in kaart

Toch zit er niet zo veel verschil tussen normale en veganistische kazen als het gaat om gezondheid. Het verschil zit hem vooral in de eiwitten, die de vervanger nauwelijks heeft. Beide kazen krijgen vaak de Nutri-Score D of E toegerekend.

Als je gezondere kaas wilt eten zul je vooral moeten zoeken naar 10+, 20+ en 30+ kazen. Die gaan het verschil maken.

Is muesli nou wel of geen gezonde ontbijtoptie?

Kokosmelk

Naast kokosolie zie je ook veel kokosmelk terugkomen in vlees- en zuivelvervangers. En hoewel kokosmelk van de kokosnoot komt en een natuurproduct is, is een teveel ervan niet gezond.

Dat komt onder andere door een gebrek aan eiwitten. Eiwitten zijn nodig voor de opbouw van je cellen. Dat is geen probleem an sich, maar wel als je denkt dat het volstaat aan de volledige vervanger van zuivel of vlees waar we normaal onze eiwitten vandaan halen. Daarom is het altijd belangrijk om je maaltijd met voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten op te bouwen. Denk aan bonen, peulvruchten of soja.

Voeding voor een gezonde huid – dit wil je op jouw bord hebben liggen

Daarnaast is er een overschot aan verzadigd vet te vinden in de kokosmelk. Samen met een grote hoeveelheid calorieën is dit niet de gezondste manier om veganistisch te eten. Een goed voorbeeld dat laat zien dat vegan eten niet altijd supergezond hoeft te zijn. Is dat erg? Nee. Maar het is wél goed om je bewust van te zijn.

Soja

Een populaire vleesvervanger is vaak een product gemaakt van de sojaboon. Vaak verwerkt tot tofu, veggie burger of tempeh. Het bevat veel eiwitten, dus dat maakt het een voedzame vervanger. Maar er is ook een keerzijde. Zo is soja een van de meest bewerkte producten. Van sojaboon tot vleesvervanger: er gebeurt een hoop mee voordat het op je bord ligt.

Lees ook: Wist je dat deze producten ‘accidently vegan’ zijn?

Sterk bewerkt voedsel hangt sterk samen met een verhoogd risico op overgewicht, kanker, hart- en vaatziekten, depressie en prikkelende darmsyndroom. Het is dus handig om van te voren even te kijken hoe sterk jouw soja product bewerkt is.

Volgens voedselwaakhond Foodwatch is 70 procent van alle producten die je in de supermarkt kunt vinden ‘ultra bewerkt’. Het sterk bewerkte voedsel kom je dus overal tegen, ook bij veganisten. Dus, ja: vegan eten kán gezond zijn, maar is het heus niet altijd. Ken je deze vegan snoepjes bijvoorbeeld al?

Benieuwd naar heerlijke plantaardige recepten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️