Hoe ga je om met de dood van een geliefde?

De pijn en het verdriet dat je voelt na het verlies van iemand die dichtbij je staat en waar je zo van houdt is onbeschrijfelijk. Hoe je met dit verlies om moet gaan is helaas niet iets dat geleerd kan worden en voor iedereen geldt een andere methode.

Vorig jaar overleed de man van Sheryl Sandberg, Facebook’s COO. Gedurende haar speech bij de Universiteit van Berkely afgelopen week vertelde Sandberg hoe ze met de dood van haar man is omgegaan en wat ze hiervan geleerd heeft. Ze noemde een onderzoek van Martin Seligman, professor aan de Universiteit van Pennsylvania, die bekend staat als een van de voorvaders van de positieve psychologie-stroming. Volgens zijn onderzoek is ons vermogen om met heftige situaties om te gaan gelinkt aan de ‘drie P’s’: personalisation, pervasiveness en permanence.

Personalisation

Betrek je de dood op jezelf? Met andere woorden, je vraagt je af of je iets hadden kunnen doen. Had je het niet moeten zien aankomen, had je de overledene niet kunnen redden? Toen Sandberg zich besefte dat ze de dood van haar man op zichzelf betrok en zichzelf bijna de schuld gaf, nam ze een stap terug. “Ik besefte me dat als de artsen hem niet konden redden, ik dat sowieso nooit had gekund. Ik gaf mezelf niet meer de schuld. Dat is een vorm van loslaten en de dood accepteren.”

Pervasiveness

In dit geval is het goed te bedenken of de dood van je geliefde op álles in je leven invloed zal hebben. Sandberg legt uit: “Ik ging 10 dagen na de dood van mijn man weer aan het werk voor Facebook. Ik zat in een meeting en ging helemaal op in het gesprek. Toen besefte ik me achteraf dat ik nog kon functioneren in mijn werkleven, ook al stond mijn privéleven helemaal op z’n kop.” Sommige onderdelen van haar leven konden dus niet verstoord worden door haar verdriet.

Permanence

Zie je de situatie als stabiel of onstabiel en hoe lang denk je dat de verdrietige gevoelens zullen blijven? Sandberg vertelt hoe ze het gevoel had dat de hartverscheurende pijn nóóit over zou gaan. “Ik besefte me langzaamaan dat ik deze gevoelens een plek moest geven, maar niet moest denken dat ze voor ‘altijd’ zouden zijn.” Op deze manier besef je je dat, op een dag, het intense verdriet minder (of in ieder geval anders) wordt.

Meer lezen

Is er leven na de dood? Volgens neurochirurg Eben Alexander wel.
Bekijk in deze video verschillende meningen over leven na de dood.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Hoe ga je om met de dood van een geliefde?
Sluiten