Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 30 sep 2018

Hoe erg is een huilbui op het werk?

Geen mens verkeert 24/7 in een tophumeur, maar op kantoor wordt dat wel van ons verwacht. Daar is geen plek voor huilbuien, een chagrijnig humeur of woede-aanval. Hoe terecht is dat? Bij het betreden van de arbeidsmarkt krijgen kersverse afgestudeerden het ene na het andere goedbedoelde advies naar het hoofd geslingerd. Soms zijn dat concrete tips waar je echt iets aan hebt, zoals ‘word beste vrienden met de jongens van de ICT-helpdesk’ of ‘zorg voor een snackvoorraad binnen handbereik’.

Maar vaker zijn het adviezen waar je niet zo heel veel aan hebt, simpelweg omdat ze zo abstract zijn. Eén van de clichés die elke vrouw vast weleens gehoord heeft (mannen krijgen dit advies zelden) is bijvoorbeeld om never-nooit-niet te huilen op het werk.

Macho-cultuur op kantoor

Het idee dat kwetsbaarheid en negatieve emoties tonen op werk een doodzonde is, stamt waarschijnlijk uit de tijd dat werkvloeren voor het overgrote deel bevolkt werden door mannen van middelbare leeftijd in net iets te grote pakken.

Hoe je oude emoties je nú gevangen houden (en hoe je die weer laat gaan)

Een paar decennia geleden, toen vrouwen voorzichtig de arbeidsmarkt betraden, bestond het idee dat vrouwen vooral zo mannelijk mogelijk moesten doen, inclusief machogedrag en exclusief emoties. Want hoe werd je anders ooit nog serieus genomen?

Vandaag ben ik ongesteld

In haar boek ‘Het meisje met de onderrugtattoo’ pleit comedian Amy Schumer voor een open werksfeer waarin ook ruimte is voor een chagrijnig humeur, een huilbui of ontevredenheid.

Ter illustratie beschrijft ze hoe het er op de set van haar comedyshow ‘Inside Amy Schumer‘ aan toe gaat. Een voorbeeld: als Amy haar dag niet heeft omdat ze ongesteld is, roept ze dat meteen even en public door een luidspreker, zodat iedereen ervan op de hoogte is en snapt waarom ze ietwat geërgerd uit de hoek kan komen.

Zo zorg je ervoor dat negatieve emoties niet de overhand nemen

In 2013 hield Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg eenzelfde soort betoog in haar boek ‘Lean in‘. Nadat ze heeft toegegeven zelf weleens een huilbui op het werk te hebben gehad, schrijft ze dat het delen van emoties onderdeel is van het opbouwen van goede relaties, ook met collega’s.

Minder uitputting, meer bevlogenheid

Is het dan inderdaad verstandig om emoties te tonen op de werkvloer? Waarschijnlijk wel: de Open Universiteit en TNO concludeerden in 2014 dat het verbergen van negatieve emoties op de werkvloer leidt tot meer uitputting en een lagere bevlogenheid onder werknemers. ‘Het verdringen van negatieve emoties heeft geen enkele zin’, zegt Jan Fekke Ybema, een van de onderzoekers, in NRC Next.

Zo bestrijd je negatieve emoties op maandagochtend

‘In de meeste gevallen leidt het ertoe dat vervelende gedachten enkel groter worden, en daarmee meer stress opleveren. Een goede band met collega’s, waarin we het gevoel hebben emoties kwijt te kunnen, is daarom van groot belang.’ Wel benadrukt hij dat dit natuurlijk niet ten koste moet gaan van een professionele houding. Zo’n houding zorgt ervoor dat we meer positieve en opbeurende reacties krijgen van klanten en collega’s – en daar worden we zelf dan ook weer blij van.

Een lach en een traan

Arbeidspsycholoog en coach Louise Boelens erkent in NRC Next ook het belang van het uiten van emoties, zowel negatief als positief. Al pleit zij ervoor om je hart slechts bij een paar collega’s te luchten: ‘Sfeer is besmettelijk. Wanneer iedereen voortdurend al zijn negatieve emoties neer zou leggen, zou het er niet gezelliger op worden. Dat gaat ten koste van het werk.’

Kortom: deel het vooral met een collega die je vertrouwt als je niet zo lekker in je vel zit. En als daar een traan bij komt kijken: c’est ca. Zolang het geen gewoonte wordt, is dat heus niet het einde van de wereld.

Meer lezen over werk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe erg is een huilbui op het werk?
Sluiten