Hoe één foto van de aarde je doet beseffen hoe ongelooflijk bijzonder onze planeet is

Kijk nog eens naar die stip. Dat is hier. Dat is thuis. Dat zijn wij. Met deze woorden begon Carl Sagan 26 jaar geleden zijn speech aan de Cornell University. En omdat de kans klein is dat ook maar één Bedrock-lezer hierbij aanwezig was, delen we een indrukwekkende videopresentatie van deze woorden. In het fragment ‘You are here’ deelt Sagan zijn beschouwingen over de diepere betekenis achter het idee van dat kleine blauwe stipje: de aarde.

Pale blue dot is een foto genomen van de aarde, op 14 februari 1990. Toen het ruimteschip Voyager 1 onze planeet verliet draaiden ingenieurs het schip nog één keer om, voor een laatste blik op hun thuisbasis. De Voyager 1 was ongeveer 6,4 miljard kilometer van de aarde verwijderd, toen het beeld (waarin de aarde wordt weergegeven als kleine stip van 0.12 pixel in grootte) werd genomen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

De foto bracht veel teweeg. In 1994 hield de Amerikaanse astronoom, kosmoloog en wetenschapscommunicator Carl Sagan naar aanleiding van de foto een (inmiddels beroemde) toespraak aan de Cornell University. In zijn speech reflecteerde hij over de betekenis van de foto en hoe wij als mensen met elkaar omgaan. Hierover zei hij het volgende: “Voor mij benadrukt het onze verantwoordelijkheid om vriendelijker met elkaar om te gaan en om zorgvuldig en koesterend om te gaan met onze doffe blauwe stip. Het enige thuis wat we ooit gekend hebben.”

Bekijk hier het volledige fragment ‘You are here’ (Pale blue dot).

Meer lezen?

Over 10 jaar woon je op mars (als het aan Elon Musk ligt)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Hoe één foto van de aarde je doet beseffen hoe ongelooflijk bijzonder onze planeet is
Sluiten