Romy van Poppel
Romy van Poppel Mind 26 sep 2017

Vage klachten, dan Google je het toch gewoon? Misschien heb je last van cyberchondrie

Iedereen heeft weleens de angst om ziek te worden. En geef maar toe, ook jij hebt je laptop wel eens opengeslagen toen je een hele week last had van een trillend ooglid, hoofdpijn kreeg op een plek waar je het nooit eerder had, of een gek plekje op je huid zag.

Het raadplegen van dr. Google is makkelijker dan een afspraak maken met je eigen huisarts, maar uit onderzoek blijkt dat deze ontwikkeling bijdraagt bij aan een groter wordend probleem: cyberchondrie.

First things first: hypochondrie

Hypochondrie is een psychische aandoening waarbij het leven van iemand wordt beheerst door de angst om ziek te worden. Elke prikkel of klacht vanuit het lichaam wordt hierbij onterecht toegeschreven aan een ernstige ziekte.

Lees ook: Hoe wij mensen ziek worden door klimaatverandering

Met de komst van het internet is het nog makkelijker geworden om zelf op zoek te gaan naar eventuele oorzaken van je klachten, en daardoor worden we sneller bevestigd in de angsten die we hebben.

Cyberchondrie als moderne variant

Cyberchondrie is de moderne versie van hypochondrie waarbij mensen obsessief op zoek gaan naar de oorzaken van symptomen via het internet. En dit doen we steeds vaker. Je raadt natuurlijk al wat voor problemen dit met zich mee kan brengen.

Must read: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen

Een groot deel van de informatie op het internet kan door iedereen worden gepubliceerd, zonder medisch onderbouwd te zijn. Op veel forums worden persoonlijke ervaringen gedeeld, waardoor het hypochonder-effect extra versterkt wordt. De paniek slaat toe en voor je het weet ben je een levensverzekering aan het afsluiten.

Don’t Google it

Herken je jezelf hierin? Ga nu niet gelijk googelen. Want ook dan vind je – ironisch genoeg – tests, vragenlijsten en checklists waaraan je kan zien of jij ook hypochonder bent.

De Vlaamse overheid bedacht een slimme campagne om cyberchondrie onder de aandacht te brengen en maakte deze video. Ook schakelden zij Google Adwords in; wanneer je een zoekterm van een klacht uit de top 100 meest gezochte ziektebeelden intikte, werd als eerste de link ‘Don’t Google it’ weergegeven met een link naar de website van de campagne. Een creatieve manier om cyberchondrie tegen te gaan.

Tip: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

The best cure for hypochondria is to forget about your body and get interested in someone else’s.” Goodman Ace

Iedereen van ons doet het weleens, maar maakt ons nog geen hypochonder. Heb je het al langer (ook voor de komst van het internet) en wil je hier meer over weten? Check dan dit artikel over hypochrondrie dat we eerder schreven.

Meer over gezondheid?

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vage klachten, dan Google je het toch gewoon? Misschien heb je last van cyberchondrie
Sluiten