Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 6 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe Ayurveda kan helpen als je niet lekker in je vel zit

Soms heb je periodes dat je gewoon even niet op je best bent. Daarbij kan je bijvoorbeeld veel stress of angst ervaren. Maar hoe ga je daar eigenlijk mee om? Laten we kijken naar een bijzondere Oosterse levensfilosofie: Ayurveda. In tegenstelling tot de Westerse, reguliere geneeskunde, bekijkt Ayurveda de mens holistisch. Dat betekent dat lichaam en geest verbonden zijn met elkaar. Alles wat gebeurt op fysiek, psychisch, emotioneel en spiritueel niveau is met elkaar verbonden. Als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, neem je dus niet zomaar een pijnstiller om dit te onderdrukken. Dan is er een onderliggende oorzaak, bijvoorbeeld stress, waardoor je last hebt daarvan.

Binnen deze filosofie wordt er gewerkt met drie bio-energetische krachten, ook wel constituties of dosha’s genoemd. In dit artikel van ons vind je een uitgebreide uitleg van alle dosha’s. Dit zijn vata, pitta en kapha. Wanneer de dosha’s verstoord worden door onze manier van leven, wordt de balans in het lichaam en de geest verstoord, volgens Europa Ayurveda Centrum. De drie dosha’s moeten dus in balans zijn, om je op je allerbest te voelen.

Te veel vata

Als de dosha’s vita, pitta en kapha niet in balans zijn, kunnen er klachten ontstaan. En volgens de Ayurveda is te veel stress een teken van te veel vata in je geest. Wat dus automatisch betekent dat er een disbalans is tussen lichaam en geest.

Vata is gelinkt aan lucht. Als jouw vata-energie in balans is, ben je energiek, creatief en loopt alles in je leven op rolletjes. Maar waar tegenwoordig veel mensen last van lijken te hebben, is te veel vata. Dit komt vanwege onze haastige, stressvolle manier van leven. En dat is niet gek, als je erover nadenkt. We eten terwijl we lopen, zijn constant aan het multitasken en rennen van afspraak naar afspraak. Dit veroorzaakt verwarring en spanning in het lichaam, waardoor niks echt goed lijkt te lukken.

Je kan vata als het ware zien als de wind – of een orkaan in heftige gevallen. Wat heb je dan nodig? Juist, je moet even met beide benen op de grond komen te staan. Hierbij kan kapha-energie helpen, wat om aarding draait. Ook moet je pitta energie verhoogd worden, zodat alle drie de dosha’s weer in balans komen. Dit zou de sleutel naar een gelukkig leven zijn, als we de eeuwenoude Indiase filosofie moeten geloven.

Rust en regelmaat

Dus, hoe stop je de haastige vata-energie? Allereerst is het belangrijk om zogeheten kapha te verhogen. Dit doe je door meer routine aan te brengen in je leven, denk aan elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan. Of iedere ochtend een eindje wandelen.

Ook kan het goed zijn om in je voeding meer regelmaat aan te brengen, zodat je lichaam zich hierop kan aanpassen. Dit kan helpen om meer stabiliteit en rust te creëren in je leven. Ook focus is belangrijk voor een stressvolle vata, wanneer je meer in balans wilt komen. Doe dus liever één ding tegelijk, met volledige aandacht. Even de natuur in kan ook helpen, om uit je hoofd te gaan.

Dit vind je vast ook interessant: Heb je een down gevoel? Probeer deze dingen eens

 

Meer pitta

Naast je kapha vergroten, kan het ook helpen om je pitta-energie te verhogen. Pitta heeft als aardeteken vuur. Dus om je pitta-energie te vergroten, moet je je zogenaamde digestive fire stimuleren. Want volgens Ayurveda verteren we niet alleen eten, maar ook gedachten, emoties en andere ervaringen. Als onze voedselvertering zwak is, zullen we ook meer moeite hebben om met lastige dingen om te gaan. Door je innerlijke vlammetje, oftewel agni, aan te wakkeren, functioneer je beter.

Verhoog je Agni

Oké, je agni dus, maar wat is dit in hemelsnaam? Dit draait ook om een bepaalde energie. Agni betekent letterlijk vuur. Volgens de Ayurveda beginnen veel ziektes en aandoeningen bij agni, omdat deze op een bepaalde manier niet uitgebalanceerd is.

Gelukkig kan je je agni makkelijk aanwakkeren, door bijvoorbeeld al je eten kort te koken of op te warmen. Beetje zweverig, maar het is het proberen waard. Volgens de Ayurveda is gekookt voedsel het beste voor ons, omdat we zo makkelijker eten kunnen verteren. Zeker bij mensen die te veel vata-energie (lees: stress) hebben, kan rauw voedsel al gauw hun energie uit balans brengen. Het is dan dus slim om dit dan zoveel mogelijk te beperken. Kruiden als gember, kaneel en komijn kunnen ook helpen.

Heb je veel stress, dan heb je volgens de Ayurveda waarschijnlijk te veel vata. Best een idee, om eens uit te proberen om je pitta-energie te verhogen, door bijvoorbeeld meer warm te eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Ayurveda kan helpen als je niet lekker in je vel zit
Sluiten