Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 20 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom we af moeten van het hiv-stigma (en hoe jij daarbij kan helpen)

Het is zo achterhaald om te stigmatiseren. Toch zit hokjes denken in onze natuur. Maar hoe zou jij het vinden om in het hokje ‘hiv-er’ geplaatst te worden en zo te worden behandeld? Om je daarbij iets te kunnen voorstellen, maakte fotograaf Marjolein Annegarn een fotoserie over het hiv-stigma die vanaf 20 juli in het Stedelijk museum in Amsterdam te zien is. Niemand neemt het je kwalijk dat je niet weet hoe het is om hiv te hebben of hoe je wordt behandeld als je hiv besmet bent. Maar toch zijn er heel veel mensen in Nederland die hier elke dag mee moeten dealen. In Nederland leven er ongeveer 22.900 mensen met hiv.

Voor de duidelijkheid: een hiv geïnfecteerd persoon die medicatie slikt, kan het virus niet overdragen, kan gezonde kinderen krijgen en heeft een zelfde levensverwachting als iemand zonder hiv.

Wat doen mensen als ze weten dat je hiv hebt?

Afstand houden, vermijden, overdreven hygiënische maatregelen treffen en er ontstaan ongemakkelijke sociale interacties. Er heerst dus nog een ontzettend groot stigma rond hiv. Daar wilt Marjolein verandering in brengen met haar fotoserie en boek ‘Het Stigma Project‘. Zelf kwam ze er in 1986 achter dat ze hiv had. “Sommigen verzwijgen hun hiv-status en leven in eenzaamheid. En ik schrik ervan hoe weinig ‘het publiek’ weet over hoe het écht zit met hiv tegenwoordig.”

Benieuwd naar je onbewuste vooroordelen? Doe de test!

Achttien portretten

De foto-expositie toont onherkenbare portretten van achttien hiv-geïnfecteerde Nederlanders. Niet iedereen kan openlijk over hun hiv-status prachten namelijk.

Toch moet hun verhaal verteld worden, vindt fotografe Marjolein. De uitgebreide interviews lees je in haar boek, dat ook uitkomt op 20 juli. Hiv-geïnfecteerde mensen hebben namelijk niet alleen lichamelijke klachten, maar het heeft enorm veel emotionele gevolgen. Stel je eens voor dat je deze infectie hebt en mensen houden constant afstand van je, lopen met een grote boog om je heen, nemen extreem overdreven hygiënische maatregelen en praten heel ongemakkelijk tegen je.

Kip en ei verhaal: we moeten af van het hiv-stigma

Omdat de infectie een stigma heeft, durven veel mensen er zich niet op te laten testen. Maar daardoor duurt het dus langer voordat de geïnfecteerden erachter komen dat ze besmet zijn en het onbedoeld verspreiden. Daarom is het belangrijk om van het stigma af te komen en de andere kant van het verhaal te laten zien.

Véél betere medicijnen tegen hiv

Vroeger was hiv een doodvonnis, dat is het nu zeker niet meer. Terwijl aan het begin van de jaren ’80 een mysterieuze epidemie uitbrak (hiv dus) en talloze mensen ineens overleden, is met de infectie inmiddels heel goed te leven. Nu, zo’n twaalf jaar later, is er namelijk een goede therapie voor gevonden. “Door deze zogeheten combinatietherapie kunnen mensen met hiv net zo oud worden als ieder ander,” vertelt professor Peter Reiss, hoogleraar inwendige Geneeskunde aan het AMC in het boek van Marjolein.

De opening van de foto-expositie en de boekpresentatie vinden plaats op 20 juli in het Stedelijk Museum. Het expositie is van 20 juli t/m 30 juli te zien op het  Museumplein in Amsterdam.

Meer lezen over hokjes denken?

Meer tips, nieuwtjes en opinie over psychologie? Meld je dan aan voor de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Waarom we af moeten van het hiv-stigma (en hoe jij daarbij kan helpen)
Sluiten