Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 14 aug 2018
Leestijd: 5 minuten

Nog 2 graden warmer en er dreigt een wereldwijde ‘hittetijd’ (volgens onderzoekers)

We vroegen ons onlangs af of de wereldwijde hittegolf een gevolg is van de opwarming van de aarde. In 35 landen heerste er maar liefst een hittegolf, bossen stonden (of staan nog steeds) in brand en er zijn duizenden doden gevalen in het Noordelijk halfrond. Inmiddels in de tweede hittegolf net voorbij. Als de wereld nog twee graden warmer wordt, breekt er een nieuwe hittetijd aan, volgens onderzoekers. De plotselinge hittegolf maakte grote indruk op de hele wereld. Inmiddels is de tweede hittegolf net voorbij. Los van het feit dat het ongekend heet en oncomfortabel was en de huizen in Nederland hier niet op voorbereid zijn (geen airco of ventilators), heeft de hittegolf een enorme impact op de aarde gehad.

Klimatoloog Bart Strenger van het Planbureau voor de leefomgeving vertelde aan de NOS dat de opwarming van de aarde waarschijnlijk de oorzaak is van de hittegolven en dat dit soort hittegolven steeds vaker zullen voorkomen.

Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

Een nieuwe hittetijd

Wetenschappers van Proceedings of the National Academy of Sciences (klimaatonderzoekers) waarschuwen dat er een nieuwe hittetijd zal aanbreken als de wereld door klimaatverandering in totaal twee graden warmer wordt.

Een nieuwe hittetijd betekent dat het wereldwijd zo’n vier tot vijf graden warmer wordt. Dat zorgt ervoor dat ijskappen zoveel smelten dat de zeespiegel tien tot zestig meter stijgt en delen van de wereld onderwater komen te staan. Of het zover komt, is nog niet zeker. Dat het langzaamaan warmer wordt, zeker wel.

Domino-effect bij een verdere stijging

Dezelfde wetenschappers onderzochten wat er gebeurt als de aarde twee graden opwarmt. Ze keken daarvoor naar de effecten op de zeespiegel, permafrostregio’s in Rusland en de effecten op het Amazonegebied. Wat blijkt? Er zal een domino-effect optreden.

droge velden

De gebieden zullen bij zulke temperaturen geen broeikasgassen opnemen en bovendien zelfs ook gaan uitstoten. “Ons eco-systeem verandert dan van een vriend in een vijand,” vertelt onderzoeker Johan Rockström. Die verandering ontstaat al een stijging in temperatuur van twee graden. En wordt daarom het kantelpunt genoemd door de onderzoekers. Daarnaast zal in de landbouw veel oogst verloren gaan wegens grote droogtes, maar ook door overstromingen. De extreme weersomstandigheden dus. Er is zelfs onderzoek gedaan dat uitwijst dat zelfs bij één graad de opwarming al voor twintig procent minder oogst zorgt.

Zeespiegel 50 cm hoger einde van deze eeuw

Momenteel wordt geschat dat voor het einde van de 21e eeuw de zeespiegel 50 centimeter tot één meter hoger zal zijn. Op de hele lange termijn kan het zelfs oplopen tot een stijging van negen meter. Voornamelijk veroorzaakt door het smelten van de ijskap op Groenland, meldt hetzelfde onderzoek.

Inmiddels is er al een gemiddelde temperatuurstijging van één graad. Dat komt door de industrialisering en alle uitlaatgassen van fabrieken wereldwijd: van modeketens tot de vleesindustrie. Elk decennium (tien jaar) stijgt de temperatuur nu met 0.17 graden. Veel wetenschappers schatten dat zulke warme temperaturen als de afgelopen hittegolf in de toekomst doodnormaal worden.

Doel: maximale temperatuurstijging van 2 graden

In het klimaatverdrag in Parijs staan wereldwijde maatregelen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Het doel is om de opwarming niet verder te laten gaan dan 1,5 tot 2 graden. Als dat écht zo is, dan hoeven we ons geen zorgen te maken doemscenario’s, meldt onderzoeker Rockström. Maar dat is alleen als er keiharde maatregelen getroffen worden.

“Wereldwijd kunnen we onze relatie met de toekomstige planeet beïnvloeden.” Dat betekent dus dat we minder uitlaatgassen moeten produceren, meer bomen moeten planten, bossen beschermen en ons eigen dagelijkse gebruik van bijvoorbeeld afval en plastic drastisch moeten verminderen. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben namelijk vastgesteld dat het enkele tien- tot honderdduizendden jaren gaat duren voordat de natuurlijke thermostaat van de aarde weer voor afkoeling gaat zorgen door het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer te halen.

Earth Overshoot Day

Wist je dat het op 1 augustus Earth Overshoot Day was? Deze dag is nog nooit zo vroeg geweest (en vindt elk jaar ook steeds eerder plaats). Op deze dag hebben we wereldwijd al alle voorzieningen die de aarde ons geeft, op gemaakt. De NOS legt het uit in een duidelijke video:

Waarom we eigenlijk twee aardes nodig hebben

Vandaag is het Earth Overshoot Day, de dag dat wij met zijn allen op aarde door onze grondstoffen heen zijn voor het jaar. Wat is het en hoe werkt het? Abonneer je en praat mee: www.youtube.com/nosop3 Nog nooit viel-ie zo vroeg: Earth Overshoot Day.

Hitte tot oktober

Uit voorspellingen voor komende seizoenen blijkt dat ongekende hitte in elk geval stand blijft te houden tot oktober, meent Belgische met meteoroloog Philippe Mieves. Dat zijn nogal andere voorspellingen dan de voorgaande jaren rond die tijd.

Ook Mievis meldt dat het warme weer een gevolg is van een vicieuze cirkel. Omdat de lucht zo droog en warm is, komt de vochtige luchtmassa daar maar niet door. De kans op regen wordt dus kleiner en dus blijft de lucht droger. In elk geval is het voor nu wel gedaan met de hittegolven, het blijft – naar schatting – tussen de 20 en 25 graden.

Zo kan jij bijdragen aan een betere wereld

Alle beetjes helpen, dus op kleine schaal kan jij in de dagelijks leven rekening houden met de opwarming van de aarde en jouw voetafdruk zo klein mogelijk maken. Dat doe je bijvoorbeeld zo:

Meer lezen over duurzaamheid?

Blijf je graag op de hoogte van meer nieuws over de opwarming van de aarde en duurzaamheid? Meld je aan voor Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Nog 2 graden warmer en er dreigt een wereldwijde ‘hittetijd’ (volgens onderzoekers)
Sluiten