Tom Hofland
Tom Hofland Mind 18 nov 2016

Hij is er: de handleiding voor het leven

Een blinde man die fietst en een chef-kok die een kruisje slaat voor elke kreeft die onder zijn mes komt. Dit zijn enkele hoofdpersonen van de podcastserie ‘Het leven een gebruiksaanwijzing’ (VPRO/Solaparola).

In de serie staat elke aflevering een vraag centraal zoals ‘Hoe je niet schuldig te voelen’ en ‘hoe te doen alsof er niets aan de hand is.’ Vervolgens horen we mensen die op onverwachte manier antwoord geven op die vraag. Zo horen we in ‘Hoe te doen alsof er niets aan de hand is’ onder andere Joost, die ondanks zijn blindheid gewoon nog op de fiets stapt. In ‘Hoe je niet schuldig te voelen’ horen we chefkok Caspar Bürgi die, voor hij een kreeft gruwelijk om het leven brengt, een kruisje slaat bij een kaartje van Maria en Jezus.

Martin, niet zijn echte naam, is 47 jaar oud en een van de hoofdpersonages uit de aflevering ‘Hoe een goed mens te zijn.’ Op jonge leeftijd besloot Martin dat alles wat leefde het verdiende om te leven. Hij probeerde vissen, egels en honden te redden en hield dit tot aan zijn volwassen leven vol. Een goed mens, zou je zeggen, maar zijn reddingspogingen richtten soms meer leed dan goedheid aan.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Zo vertelt Martin dat hij als puber in de winter een egel vond op straat. Hij had kort daarvoor gelezen dat als je in de winter een egel vindt, deze te vroeg uit zijn winterslaap is gekomen en waarschijnlijk dood zal gaan. Barmhartig als hij was wikkelde hij de egel in zijn jas en nam hem mee naar huis. Daar stopte hij hem met wat eten in een doos bij de kachel.

Toen Martin terug kwam van school keek hij nogmaals bij de egel maar schrok van wat hij vond: de egel was ijskoud. Hij had gefaald, de winter was de egel fataal geworden. Samen met zijn broertje begroef hij de egel met een plechtige ceremonie en stampte de aarde aan. Het was pas veel later dat hij per toeval het volgende las: ‘Wanneer egels in hun winterslaap zijn, kan hun lichaamstemperatuur zo laag worden dat zij dood lijken.’ Vanaf dit moment wist Martin: goede daden hebben niet altijd goede consequenties.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Bij Bedrock zijn wij constant bezig met te zoeken naar hoe wij het goede kunnen doen voor onszelf, anderen en de wereld. Maar wat voor de één goed is, kan voor de ander een ramp zijn. Dit zorgt voor enorm complexe situaties. Denk bijvoorbeeld aan goedkoop geproduceerde kleding: voor ons een goede zaak, want wij hebben veel kleren voor weinig. Voor de arbeiders in de fabrieken zorgt het echter voor erbarmelijke omstandigheden omdat de kleding zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden. De fabrieken sluiten dan maar? Dan ontstaat vanzelf het volgende probleem: werkeloosheid.

Sommige situaties zijn zo complex dat ‘goed doen’ niet altijd ‘goed’ blijkt te zijn. Je zou er bijna passief van worden. Maar toch vinden wij bij Bedrock dat we altijd moeten blijven zoeken naar hoe we wel ons steentje bij kunnen dragen, ook al zijn situaties soms lastiger dan verwacht. Of zoals Martin het zegt:

“Elke daad, of die nou goed of slecht is, werkt door. Zo’n slechte daad kun je moeilijk herstellen, maar probeer daar dan zo veel mogelijk goede daden tegenover te stellen zodat het uiteindelijke effect van je leven positief is.”

Benieuwd geworden naar de serie? Die is overal gratis te luisteren via de bekende podcastkanalen zoals iTunes

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Hij is er: de handleiding voor het leven
Sluiten