Het was zover, ik moest aan de medicijnen na mijn eerste consult bij de psychiater

Wanneer je onder behandeling van een psychiater komt, hoort daar eigenlijk automatisch medicijngebruik bij. Het grote verschil tussen de psycholoog en de psychiater is dat die laatste medisch geschoold is en daarom medicijnen kan en mag voorschrijven. Een psychiater is een arts, een psycholoog een therapeut.

Mijn eerste consult bij de psychiater verliet ik dus met een recept voor Citalopram, een antidepressivum dat tot de zogenaamde SSRI’s behoort.

Er zijn twee groepen antidepressiva: de pillen die vallen onder de SSRI’s of Selective Serotonin Reuptake Inhibitors die de heropname van serotonine in de hersenen vertragen, en de TCA’s of Tricylcische antidepressiva.

TCA’s zijn eigenlijk de voorlopers van de SSRI’s. Behalve op de serotonine, werken ze ook op neurotransmitter/hormoon noradrenaline en andere neurotransmitters. Omdat de nieuwere SSRI’s over het algemeen minder bijwerkingen hebben dan hun voorlopers, worden die het meest voorgeschreven.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

SSRI of TCA, medicijnen van beide categorieën zijn bedoeld om de serotonine levels positief te beïnvloeden. Omdat die serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem in de hersenen. Dopamine kennen we allemaal wel: het is dat ‘geluksstofje’ dat een cruciale rol speelt in het ervaren van positieve emoties, welzijn, plezier en blijdschap. Onder meer bij een depressie is er iets niet in orde – of eigenlijk flink fout – met die serotonine, zo luidt de gangbare medische opvatting.

Diep vanbinnen wilde ik eigenlijk helemaal geen medicijnen slikken

Dat mijn dopamine-systeem al langer in een total system breakdown verkeerde, was wel duidelijk. Vandaar de noodzaak om te proberen dat te reguleren middels SSRI medicatie. Citarolpram dus.

Maar zelf had ik het niet zo op medicijnen. De antidepressiva die de huisarts me had voorgeschreven had ik dan wel braaf gehaald, maar niet geslikt. En toen ook de psychiater me medicatie voorschreef en mijn moeder direct na de afspraak doorreed naar de apotheek om ze te gaan halen, zonk de moed me in de schoenen. Want diep vanbinnen wilde ik eigenlijk helemaal geen medicijnen slikken. Maar nu voelde ik me vanuit mijn arts en mijn omgeving onder druk gezet om het toch te doen.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Elke ochtend en avond moest ik een tablet Citalopram innemen. Mijn lieve moeder – alsof ze aanvoelde dat ik niet medicijntrouw zou zijn – stond elke ochtend en avond aan mijn bed met een strip medicijnen en een glas water en zag erop toe dat ik het ook echt deed.

En ik deed het ook echt. Een paar dagen.

Toen dacht ik: rot lekker op met die kl*te medicijnen. Ik wil die troep niet. Ik begon mijn moeder, die me op gezette tijden als een waakhond mijn voorgeschreven medicatie kwam brengen, te haten. Als het me lukte, hield ik soms een pil onder mijn tong en spuugde die uit zodra ze weg was. In het toilet – doei you stupid MF! – of ik tilde het bosje vrolijke nepbloemen en vlinders dat naast mijn bed stond uit hun retro vaasje en fluimde het daarin. Sorry mam, als je in dat vaasje van oma kijkt, vind je nog het een en ander. Als je het niet allang gezien hebt. Het spijt me. Ik was ziek.

Bron over medicatie, SSRI’s & TCA’s: Depressievereniging.nl

Meer lezen

Je down voelen vs. een echte depressie: die is het verschil.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Het was zover, ik moest aan de medicijnen na mijn eerste consult bij de psychiater
Sluiten