Het ware geheim om geluk te openbaren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2Fjulia-caesar-3-3k_sYEJ1s-unsplash-e1561552539464.jpg)
Het doel van het leven is eigenlijk om gelukkig te zijn. Want, de mens is bedoeld om gelukkig te zijn. Maar hoe word je gelukkig in een drukke samenleving met zoveel prikkels om je heen? We stellen onszelf daarvoor allerlei doelen, met daarachter een intentie. Namelijk gelukkig zijn. Maar dat lukt helaas niet altijd. Wij leggen je uit hoe dat zit en vooral: hoe je écht geluk kan ervaren.
Geluk zit hem voor mij niet in de baan met een riant salaris, elke week kleding kopen of het hebben van de perfecte relatie. Dit is voor mij geen geluk als hoogste goed. Dit is een bijzaak van geluk en voldoening op korte termijn. Ook al denkt mijn hoofd soms wél dat dit mij gelukkig zou kunnen maken. Ik herinner mij dan altijd aan het volgende: wil ik gelijk of geluk? Geluk zit in mijn hart en gelijk in mijn hoofd.
Gelukkig zijn in je hart
Als je gelukkig bent in je hart dan maak je ook keuzes die naar de baan met riant salaris kunnen leiden of de voor jou perfecte relatie. Andersom gaat deze vlieger niet op. Je wordt van een riant salaris wellicht gelukkig in je hoofd maar niet per definitie in je hart. Je hart straalt van geluk als het voldoet aan jouw waarden. Dat is datgeen wat jij echt belangrijk vindt.
Vind je vast ook interessant: Hoe jouw communicatie kan leiden tot de verkeerde focus in je leven (en 7 stappen in de juiste richting)
We kunnen stellen dat duurzaam geluk in jou zit, diep van binnen en vanuit daar naar buiten (uiterlijke indicaties) en van beneden (hart naar boven hoofd). Je hart is de drijvende motor die het apparaat (jij) laat draaien. Aha.
Ongrijpbaar innerlijk geluk
Toch lijkt innerlijk geluk soms zo ongrijpbaar. We jagen illusies en fantasiebeelden na. We lijden dan in ons leven in plaats van leiden. Volgens Deepak Chopra, schrijver over spiritualiteit en de traditionele geneeswijze Ayurveda, zijn onze grootste bronnen van lijden:
- Je ware identiteit niet kennen
- Je vastklampen aan het idee dat je niet kan veranderen terwijl de wereld om je heen zo snel veranderd
- Identificatie met sociaal opgelegde waanbeelden
- Angst voor de dood
Ik geloof erin dat je geluk kunt trainen net zoals een sixpack en ik besef mij ook dat sommigen genetisch geprogrammeerd zijn om minder gelukkig te zijn. Dit is een complex proces dat gaat over (spiegel)neuronen. Eén ding is in elk geval zeker: je kan de hersenen beïnvloeden door onze beperkende overtuigingen te transformeren.
Als je vaak genoeg blijft zeggen:
Niemand houdt van mij…
Ik ben het niet waard…
Het leven overkomt mij…
Ik kan niet anders…
Dan creëer je neurale paden in je hersenen die jouw beperkende overtuigingen bekrachtigen. Dit leidt tot beperkende gedachten, keuzes, gedragingen, ervaringen, emoties en daarmee geloof. Kortom een vicieuze beperkende cirkel.
Transformeren van de negatieve spiraal
Deze kán je transformeren en daar hoeft niet altijd ineens iets extreems positiefs tegenover maar wel iets werkends. Iets dat draagbaar en licht is en iets dat feitelijk gezien ook zo is. Je wilt feiten van oordeel scheiden. Bijvoorbeeld door te zeggen over de liefde: “als ik goed zoek dan vind ik iemand die van mij houdt”.
Lees ook: 8 gewoontes die je niet gelukkig maken
Investeren in je innerlijk geluk en waarden is niet mystiek of spiritueel. Het is duurzaam en bevredigend. Is het altijd leuk? Nee. Het kan mega confronterend zijn. De weg ernaartoe is de weg er dwars doorheen. Is het de moeite waard? Ja! Je neemt het de rest van je leven mee en op een gegeven moment ben je onbewust bekwaam en is het elke keer alleen even je harde schijf een update geven.
Oefenen met je gedachten trainen
Het oefenen met je gedachten trainen noemen we aandachtstraining. Bij aandachtstraining staat de aandacht van de mens centraal. Door de training word je je bewust van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Je transformeert er dus eigenlijk je gedachten mee. Waarom je dat wilt doen? Het zorgt voor de stimulatie van deze fijne stofjes:
-
- Dopamine: kalmerende werking
- Serotine: vergroot eigenwaarde
- Oxyocine: geluk-/genotshormoon
Deze komen van nature al in onze hersenen voor en dienen alleen gestimuleerd te worden. Door sporten, bewegen, het ervaren van liefde of het eten van bepaalde voeding komen deze vrij. Maar dus óók door je dachten te trainen. Belangrijk alleen is dat je wel weet hoe je dit moet doen. Dit kan je doen door professionele hulp in te schakelen of zelf te beginnen met korte meditaties. Ik geloof zelf dat bij een duurzaam resultaat deze dingen naast elkaar bestaan.
Do: morning ritual
Hoe ik dat doe en wat ik jou adviseer? Het is bijvoorbeeld mijn missie om de wereld een stuk mooier te maken en dat begint bij mijzelf. Ik investeer in mijzelf en vanuit daar wil ik jou inspireren om dat ook te doen. Elke ochtend stap je uit bed met een lichaam en een geest. Een geest gevuld met beperkende of werkende gedachten.
Waarom zou je niet je prioriteit maken van het trainen van je brein als die nog jaren mee moet en het liefst natuurlijk in een topconditie? Dit is de meest duurzame investering van je leven. Voor jezelf en vanuit hier ook voor je omgeving. Je ware identiteit bevindt zich in de kern, in je hart. Deze stijgt boven je geest of ego uit. Durf jij voorbij de uiterlijke indicaties te kijken en te voelen? Ik daag je uit met als resultaat: rust, energie, motivatie en tevredenheid maar bovenal liefde en verbondenheid: en ga je van lijden naar leiden!
Zayra is (master) coach en ervaringsdeskundige op het gebied van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar expertise ligt bij het coachen en ontwikkelen van zelfinzicht. Zij maakt gebruik van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Systemisch werken, TimeLine Therapy, aandachtstraining en diverse gesprekstechnieken.
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!