Voeding van de toekomst: gemaakt met een 3D printer

Je favoriete healthy maaltijd bereid door een 3D-printer... Het kan. Food designer Chloé Rutzerveld print (ja, print) gezonde duurzame maaltijden.

Chloé maakt gebruik van technologische en wetenschappelijke kennis om voeding gezonder en duurzamer te maken. Een van haar bekendste projecten is Edible Growth, een project waarbij Chloé geheel natuurlijke voeding creëert met een 3D-printer.

Wat is 3D-printing?

Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van computerbestanden driedimensionale objecten kan printen. Het object wordt zo laag voor laag opgebouwd. Wanneer de grondstoffen in de printer aangevoerd worden, kunnen er verschillende objecten geprint worden. Het is dus in principe mogelijk om voeding te printen. Een overheerlijke lunch uit de printer? Yes, please.

3D-foodprinting

Op dit moment worden er voornamelijk ongezonde dingen met de 3D-printer gemaakt, als snoep en chocolade. NASA investeerde zelfs een groot bedrag in een bedrijf dat met 3D-printing pizza produceerde. Er wordt dus veel tijd en geld besteed aan het printen van ongezonde voeding. Kunnen we deze aandacht niet beter besteden aan de productie van healthy foods?

“In onze wereld leiden meer mensen aan obesitas, dan aan ondervoeding”, vertelt Chloé in haar TEDxTalk over 3D-printing. Toch kiezen instanties ervoor om te investeren in het printen van ongezonde voeding. Chloé was verbaasd en ging daarom op onderzoek uit naar de mogelijkheden van het printen van gezonde, duurzame voeding. Ze maakte gebruik van de 3D-printtechniek om een basis te creëren waar zaden, sporen en gisten bij de consument thuis kunnen groeien.

Voordelen

Door voeding te creëren door middel van een 3D-printer, wordt de food chain verkort. Voedingsproducten hoeven niet langer vervoerd te worden van distributiecentrum, naar supermarkt en tot slot naar de consument. Voeding kan op deze manier direct geproduceerd worden in de supermarkt aan de hand van de exacte vraag. De consument oogst zelf de hoeveelheid voedsel die hij of zij nodig heeft. De distributie van voeding wordt dus overbodig en zo besparen we verpakkingsmateriaal en verminderen we de CO2-uitstoot. Daarnaast kunnen we voedselverspilling beperken.

Wie weet is het printen van voedsel over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Voeding van de toekomst: gemaakt met een 3D printer
Sluiten