Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 14 okt 2017

Wat is het verhaal achter jouw chocolade? Ontdek het op deze expositie

Elke week selecteert de Bedrock-redactie de mooiste nieuwe locaties, meest interessante to do’s en fijnste producten. Allemaal Bedrock Approved. Vandaag: deo van natuurlijk mineraalzout, duurzaam wc-papier, het Fair Fashion Festival en een expositie over kinderen in de cacao-industrie.

Deo van zout

Een ‘multi-award winning‘ deodorant: je hoort het vast niet vaak, maar de deo van Salt of the Earth valt toch echt in die categorie. De afgelopen vier jaar wonnen ze maar liefst 16 prijzen. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat de deo helemaal natuurlijk is, geschikt voor veganisten √©n niet getest op dieren. Goed voor de wereld, goed voor je huid! De deo’s zijn op basis van natuurlijke mineraalzouten, die er door de antibacteri√ęle werking voor zal zorgen dat je niet naar zweet ruikt.

Van Salt of the Earth zijn meerdere varianten verkrijgbaar. De spray, waar het zout in opgelost is, is er in meerdere geuren. Daarnaast is er nog de roldeo – of nou ja, dat is eigenlijk een stukje zout dat je nat maakt en als deo gebruikt. Klinkt vreemd, werkt top. Vooral omdat je er ook nog heel lang mee doet! De roldeo’s hebben van zichzelf geen geur en zijn daardoor ook unisex. Alle varianten zijn in Nederland verkrijgbaar bij de Etos en op verschillende plekken online.

Blije boom, blije billen

Denk jij weleens aan de duurzaamheid van wc-papier als je je billen afveegt? Ik niet, in ieder geval. Maar de bedenkers van The Good Roll deden dat wél. En ze dachten er niet alleen aan, ze deden er ook iets mee. Met als resultaat: 100 procent gerecyceld wc-papier, in de vrolijkste verpakking die je ooit hebt gezien. Zonder dat er ook maar een boom voor gekapt is, dus.

De initiatiefnemers dachten trouwens niet alleen aan duurzaamheid, maar vooral ook aan de sanitairvoorzieningen in ontwikkelingslanden. Wist je dat 2,3 miljard mensen wereldwijd (32 procent van de bevolking) geen dagelijkse toegang tot veilige en schone toiletten heeft? Dat heeft allerlei onnodige ziektes als gevolg. The Good Roll gebruikt daarom de helft van haar winst voor de bouw en verbetering van toiletten in Oost-Afrika.

Klinkt goed? Vinden wij ook. Ben je nu al fan? Kopen doe je wel iets anders dan normaal: in plaats van naar een winkel, kun je naar hun online shop gaan. Of om eenmalig te bestellen, óf om een abonnement te nemen. Nooit meer met toiletpapier over straat zeulen; hoe handig is dat?

Een dag vol duurzame mode

Wist je dat er tot wel 10.000 liter water nodig is om katoen te verbouwen voor één spijkerbroek? Daar kun je 200 dagen van douchen of 18 jaar van drinken, schreven we al eerder op Bedrock. Tel daarbij op dat de productie van kleding verdubbeld is tussen 2000 en 2014, en je komt al snel tot de conclusie dat er écht iets gedaan moet worden aan onze fast fashion-samenleving.

Maar duurzame mode, ziet dat er dan niet superouderwets uit? Nee joh, dat is allang niet meer zo. Om te laten zien dat fair fashion betaalbaar én fashionable kan zijn, organiseren Young & Fair en Fairtrade Gemeente Utrecht sinds 2013 jaarlijks het Fair Fashion Festival. Volgende week, op 22 oktober, vindt alweer de vijfde editie plaats in de Winkel van Sinkel en het Stadhuis in Utrecht. Entree: helemaal gratis.

Ga naar de exclusieve haute couture-show, kom shoppen op het Stadhuisplein, volg een workshop ‘kleed knopen van oude kleding’ of luister naar lezingen voor tips hoe jij ook overstapt op een duurzame garderobe. Genoeg te doen! Het volledige programma vind je¬†op de site.

Het verhaal achter jouw chocolade

Dat Tony’s Chocolonely geweldig lekkere chocolade maakt, wisten we natuurlijk allang. Maar Tony’s zet zich natuurlijk √≥√≥k in voor slaafvrije chocolade, en dat bewijzen ze maar weer eens met hun nieuwe tentoonstelling. Er werken namelijk nog steeds meer dan twee miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages van Ghana en Ivoorkust; in totaal zijn tienduizenden kinderen het slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. En dat is te veel, vindt het merk.¬†Om hier aandacht voor te vragen, zijn de verhalen van vijftien kinderen die op plantages werkten vastgelegd voor BITTER Chocolate Stories, een tentoonstelling ontwikkeld in samenwerking met Paradox. Want weet jij eigenlijk wel welk verhaal er achter jouw chocolade schuilt?

De kinderen zijn gefotografeerd door Joana Choumali, fotografe uit Ivoorkust, en ge√Įnterviewd door de Nederlandse journaliste Marijn Heemskerk. Bij de expositie hoort ook een boek vol¬†achtergrondinformatie, infographics en interviews. De expo BITTER Chocolate Stories¬†zelf¬†is nog tot en met 22 november te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Meer Bedrock

Ben jij ook een ‘moderne hippie’? Kom naar de Moderne Hippies Markt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl√ļs elk weekend de best gelezen artikelen ūüĆŅ

Reageer op artikel:
Wat is het verhaal achter jouw chocolade? Ontdek het op deze expositie
Sluiten