Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 23 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws: het partnerverlof wordt misschien uitgebreid naar zes weken

In augustus startte Bedrock-oprichter Nina Pierson een petitie voor een verruiming van het ouderschapsverlof in Nederland. Partners krijgen nu maar twee dagen verlof; veel minder dan in de rest van de wereld. In Korea krijgen vaders zelfs 53 weken (!) verlof, in Frankrijk 28 weken, in Duitsland 9 weken en in veel andere landen 2 weken. Gemiddeld hebben partners in Europa maar liefst acht weken verlof.
In landen als Zweden, die het gelijkheidsbeginsel hoog in het vaandel hebben staan, hebben beide ouders zelfs recht op 14 maanden verlof (tegen 80% van hun salaris) die ze onderling mogen verdelen (zolang de vader minstens 90 dagen daarvan opneemt). Ook in Engeland krijgen ouders twaalf maanden verlof die ze vrij kunnen verdelen, waarbij ze 67% van hun netto inkomen vergoed krijgen. Om vaders te stimuleren krijgen ze zelfs twee maanden extra verlof (14 maanden in totaal) als de man minimaal twee maanden verlof opneemt.

Maar waarom dan?

En dat is niet zomaar: ouderschapsverlof heeft namelijk heel veel bewezen voordelen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat langer ouderschapsverlof bijdraagt aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Daarnaast is de verdeling van werk en zorg na de geboorte bepalend voor de daaropvolgende jaren. Hoe traditioneler de rollen in het begin, hoe traditioneler ze blijven. Daardoor heeft bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen een deeltijdbaan. Dat aantal van slechts twee dagen partnerverlof is dus niet goed voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt én niet goed voor de vertrouwensband tussen vader en kind.

Betrokken vaders kunnen zelfs zorgen voor gelukkigere kinderen, zegt Renske Keizer, bijzonder hoogleraar Vaderschap. ‘Die kinderen hebben minder problemen op school, vertonen socialer gedrag, spijbelen minder en leren beter omgaan met agressie. Uit de literatuur blijkt dat dat hem zit in het spel van vaders. Ze stoeien met hun kinderen en durven meer risico’s te nemen. En uit recent onderzoek blijkt ook dat betrokken vaders leiden tot een betere taalontwikkeling van het kind omdat ze een volwassen toon aanslaan tegen hun kinderen’, vertelde Keizer aan het Parool. En werkgevers hebben er ook iets aan: hoger rendement van hun werknemers, kostenbesparing door minder verzuim en realisatie van diversiteitsbeleid, om precies te zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Leuk, dat verlengd ouderschapsverlof: maar wie gaat dat betalen?

Een maand partnerverlof in 2020

Genoeg redenen om de situatie in ons kikkerlandje te verbeteren, vond Nina. Ze pleitte voor ten minste één maand betaald partnerverlof, voor zowel werknemers als ondernemers als zzp’ers. En nu lijkt ook de politiek eindelijk stappen te ondernemen: deze week diende minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken het Wetsvoorstel invoering extra geboorteverlof in. Daarin staat dat het betaald kraamverlof voor de partner van jonge moeders in 2019 uitgebreid moet worden van twee dagen naar een werkweek. In 2020 wordt dat uitgebreid naar zes weken, waarbij de laatste vijf weken bestaan uit een uitkering van 70 procent van het salaris (met een maximum van 3185 euro per maand). Ook de periode waarin het verlof opgenomen kan worden, wordt uitgebreid: zes maanden in plaats van vier weken na de geboorte.

Het wetsvoorstel is een uitwerkingen van afspraken uit het regeerakkoord, dus de kans is groot dat het ook echt werkelijkheid wordt. De komende maand kunnen burgers en belangengroepen reageren hun mening geven, daarna wordt het beoordeeld door onder andere het parlement.

Het kan natuurlijk altijd beter, maar met zes weken komen partners in ieder geval al meer in de buurt bij de 16 weken ouderschapsverlof die vrouwen krijgen. Duimen jullie mee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Goed nieuws: het partnerverlof wordt misschien uitgebreid naar zes weken
Sluiten