Maaike Kooijman
Maaike Kooijman | LinkedIn Mind 15 dec 2018

Dit is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven met kerst

December staat in het teken van cadeaus: niet alleen van het ontvangen, maar vooral ook van het geven. De winkelstraten voelen in de week voor Kerst aan als de gemiddelde trein in de ochtendspits en we surfen uren langs webshops, allemaal om hét perfecte cadeau voor onze oma/vader/vriendin te vinden - die eigenlijk alles al heeft.

Natuurlijk kunnen materiële cadeaus heel mooi zijn als ze persoonlijk zijn en iemand ze heel graag wil hebben. Zelf zijn we immers ook altijd heel blij met die lipstick die toevallig bijna op was, het boek dat we ontzettend graag willen lezen of spullen die ons huis net wat persoonlijker maken.

Maar toch is er een verschuiving gaande van materiële naar immateriële cadeaus. Uit onderzoek van DirectResearch, in opdracht van auteur Elma van Vliet, blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 85 procent van de Nederlanders liever een immaterieel cadeau zou krijgen voor kerst dan spullen. Voor het onderzoek werden duizend Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar ondervraagd.

Een dagje uit

Uit de resultaten is een top vijf samengesteld van cadeaus die mensen het liefst zouden ontvangen. Met stip op één staat een dagje uit met vrienden of familie, gevolgd door een avond spelletjes spelen, een goed gesprek, tijd voor jezelf en de slappe lach. Natuurlijk kun je een goed gesprek of de slappe lach niet garanderen, maar de top vijf laat wel zien waar mensen het meeste behoefte aan hebben: aandacht.

Lees ook: Dit prijswinnende gerecyclede speelgoed is hét duurzame kindercadeau voor de kerstdagen

Waar dat door komt? Van Vliet heeft wel een idee: uit het onderzoek blijkt namelijk óók dat maar liefst vijftig procent van de deelnemers hun leven als vluchtig ervaren, en een bijna even groot deel voelt zich vaak schuldig dat ze hun familie en vrienden niet de aandacht geven die ze verdienen. ‘In een wereld die nooit stilstaat, is tijd het meest schaarse goed dat we hebben’, licht Van Vliet toe.

Dat schuldgevoel kun je natuurlijk proberen ‘af te kopen’ met cadeaus, maar kerst is juist hét uitgelezen moment om iemand een ervaring cadeau te geven.

Bonnenboekje

Dat kan een ‘gekochte ervaring’ zijn, zoals een concertkaartje of een luchtballonvaart, maar je kunt elkaar ook alledaagse dingen geven. Vroeger maakte ik voor Vader- en Moederdag bijvoorbeeld altijd een ‘bonnenboekje’, met bonnen erin voor de auto wassen, een wandeling in het park maken of ontbijt verzorgen. Nu misschien een beetje kinderachtig, maar je snapt het idee.

Must read: Deze cadeaus wil je hebben – uh – geven: 7 x dé bewuste & duurzame kerstcadeaus voor dit jaar

Waarom veel mensen (bijna driekwart van de ondervraagden) dan nog steeds voor immateriële cadeaus gaat? Simpel: waarschijnlijk gewoon omdat we dat gewend zijn. Gelukkig kan daar verandering in komen! Want ja, dure cadeaus zijn leuk, en mensen zullen je er ook zeker dankbaar voor zijn. Maar na een tijdje verdwijnt dat gevoel, terwijl een herinnering aan een fijne dag nooit zal verdwijnen.

Quality time is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven met Kerst. Niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf. En oh ja, nog een voordeel: je hebt een heleboel minder cadeaustress. You’re welcome.

Meer (duurzame) cadeautips?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Dit is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven met kerst
Sluiten