Kiara Louis
Kiara Louis Society 13 mrt 2018

Het mag wel wat beleefder allemaal (en zo doe je dat)

Een glimlach op straat, de deur openhouden voor iemand, een persoon die slecht ter been is helpen met oversteken. Het zijn simpele dingen die weinig moeite kosten, maar toch lijken ze te verdwijnen in onze individualistische maatschappij. Gelukkig kun je gemakkelijker beleefd zijn (en zo doe je dat).

Random acts of kindness

Er zijn onwijs veel kleine dingen die we kunnen doen om wat beleefder te zijn. Beleefdheid draait niet om koninklijke manieren hebben, maar vooral om goede bedoelingen tonen naar mensen om je heen. Denk aan de deur openhouden voor een vreemde. Kleine moeite, maar een groot gebaar. Dit kan je ook doen en publique, als je duidelijk ziet dat iemand hulp nodig heeft. Een toerist uitleggen hoe een OV-chipkaart werkt, kan hem of haar enorm helpen – én het geeft jou een goed gevoel.

Respecteer persoonlijke ruimte

Behalve kleine, goede daden doen, kunnen we sommige dingen juist ook laten. Zomaar iemand aanraken kan soms bijvoorbeeld helemaal niet gewenst zijn. Enige fysieke afstand houden wordt heel erg op prijs gesteld, blijkt uit dit artikel van een beleefheids-expert, vooral wanneer je niet van iemand weet hoe hij of zij daarover denkt. Maar ook qua sociaal gedrag is het wel zo fijn om anderen te respecteren. Met enorm luid bellend in de trein zitten, kom je eigenlijk ook in iemands personal space. 

Dit vind je vast ook leuk: Een beetje beleefd, alsjeblieft (waarom laat reageren op berichtjes géén romantisch kantje heeft).

 

Toon oprechte interesse

Ook luisteren speelt een grote rol in beleefd zijn. Vaak luisteren we alleen maar met de intentie om te antwoorden. Écht luisteren is voor sommigen best moeilijk, maar oprecht interesse tonen is wel een goede manier om wat beleefder te zijn. Dit kun je makkelijk oefenen met goede vrienden en familie. En zit je in de tram en gaat er opeens een oudere mevrouw tegen je praten? Dan is het wel zo beleefd om gewoon te luisteren, ook al heb je daar misschien geen zin in. Zij wil haar verhaal gewoon even kwijt aan jou en na tien minuten stap jij toch weer uit.

Houd het voor je

Tit slot kan het soms fijn zijn om niet álles te zeggen. Onze cultuur staat bekend om directheid en recht voor z’n raap zijn. Niks mis mee, maar toch mogen we bepaalde dingen wel voor ons houden. Negatieve opmerkingen over andere mensen kunnen we bijvoorbeeld best eens inslikken. Niet alle informatie en gedachten hoeven gedeeld te worden, zeker niet wanneer je jezelf wat goede manieren wilt aanleren.

Beleefdheid is iets wat steeds meer lijkt te verdwijnen, omdat we vooral op onszelf gefocust zijn. Maar met een paar simpele acties kun je dus al veel betekenen voor een ander. Misschien opent het zelfs wel wat deuren – letterlijk of figuurlijk.

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Het mag wel wat beleefder allemaal (en zo doe je dat)
Sluiten