Het ideale (Neder)land: wat kunnen we leren van andere landen?

Als we het ideale (Neder)land zouden mogen samenstellen, hoe zou dit land er dan uit komen te zien? In het kader van ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ baseren we ons ideale land op de documentaire ‘Where to invade next’. In de documentaire reist filmmaker Michael Moore door Europa en kijkt hij welk land waar in uitblinkt.

[source id=”attachment_24778″ align=”none”]schermafbeelding-2017-01-06-om-16-58-17[/source]

Italië

Italianen hebben veel vakantiedagen. En met veel bedoelen we ook echt veel. Ieder jaar krijgen ze een dag of 30 à 35 vrij. Dat is zeven weken. Daar bovenop komen nog de nationale vakanties en feestdagen. Reken er maar gerust een week of twee bij. Ga je trouwen? Dan hoef je 15 dagen niet op je werk te verschijnen. Krijg je een baby? Hoppa, vijf maanden vrij. En alsof vrije dagen op zich al niet genoeg zijn, krijgen Italianen tijdens hun vakantie ook gewoon doorbetaald. In december krijgen ze niet één, maar twee keer hun salaris uitbetaald.

Waarom dit zo geregeld is? Het gewone salaris gaat op aan de maandelijkse rekeningen, zoals de huur van het huis, zorg, en boodschappen. Maar welk geld heb je dan nog over om op vakantie te gaan? Daarvoor is het salaris van de dertiende maand bedoeld. Minder vakantiedagen zien de Italianen niet echt zitten. Ze zijn van mening dat vakantie nodig is om te ontstressen. Na een vakantie zijn ze weer helemaal opgeladen om aan het werk te gaan.

[source id=”attachment_24776″ align=”none”]schermafbeelding-2017-01-06-om-16-54-02[/source]

Frankrijk

Frankrijk is het land van de Eiffeltoren, de Champs-Élysées en het Centre Pompidou. Maar natuurlijk ook het land van de Franse kaasjes, verse croissants en culinaire hoogstandjes. Ja, laat goed eten maar aan de Fransen over. De schoolkantines in Frankrijk lijken dan ook verdacht veel op sterrenrestaurants.

Chefs bereiden dagelijks een lunch (bestaande uit meerdere gangen, waarom ook niet?) en serveren het aan de kinderen. Je hoort het goed: de kinderen hoeven niet in de rij voor hun lunch. Er is minstens één kaas optie per dag, en er wordt enkel water gedronken. De blikjes Coca-Cola zijn in geen velden of wegen te bekennen. Eens per maand zit de school-chef samen met de directeur van de school en een diëtist, om te praten over het menu.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Vraag je je af waarom de Fransen zoveel belang hechten aan het voedsel dat wordt geserveerd in de schoolkantine? Daar hebben zij zo hun redenen voor. Ze hopen dat kinderen met de tijd zullen leren wat een gebalanceerde maaltijd is en wat het is om aandacht te hebben voor wat je eet. De Fransen zien de lunch als een soort les: de kinderen leren om te genieten van voeding, leren tafelmanieren en leren om eten voor anderen op te scheppen.

[source id=”attachment_24779″ align=”none”]schermafbeelding-2017-01-06-om-16-54-19[/source]

Finland

Finland staat erom bekend de best opgeleide studenten in de hele wereld te hebben. Hun educatie-geheim? Geen huiswerk. De droom van elke 14-jarige puber die liever met vrienden rondhangt of spelletjes op de Playstation speelt. In Finland is het niet meer dan normaal. De Finnen vinden dat kinderen meer tijd moeten hebben om jong te zijn en om van hun jeugd te genieten. Ze hebben genoeg andere dingen te doen, zoals samenzijn met hun familie, sporten, in bomen klimmen, taarten bakken en muziekinstrumenten bespelen.

En dan is er nog iets: het aantal schooluren ligt in Finland veel lager dan in andere landen. Jonge kinderen gaan op maandag drie uur naar school en op dinsdag gaan ze vier uur. In totaal gaan ze 20 uur per week. Ook studenten hebben kortere schooldagen dan studenten in andere landen. En tóch presteren ze beter.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Onderscheid tussen scholen is er in Finland niet. Niemand hoeft te gaan ‘winkelen’ voor een school. Of je nu rijk bent of arm, iedereen gaat naar dezelfde publieke school. Privéscholen bestaan simpelweg niet. Rijke ouders die willen dat hun kroost goed opgeleid worden moeten er dus voor zorgen dat de publieke scholen goed zijn. En dat heeft veel voordelen volgens de Finnen. Door de rijke kinderen naar school te laten gaan met kinderen uit alle lagen van de bevolking, groeien ze met elkaar op als vrienden.

[source id=”attachment_24781″ align=”none”]schermafbeelding-2017-01-06-om-17-02-17[/source]

Slovenië

Amerikaanse studenten komen regelmatig naar Slovenië om hier te studeren. Niet omdat ze al jaren dromen van een campusleven in Slovenië, of voor een vriend of vriendin de oceaan oversteken. Het is een geldkwestie. Educatie is in Slovenië een publiek goed. Dit betekent dat de Universiteit gratis is, voor iedereen die wil studeren.

[source id=”attachment_24777″ align=”none”]schermafbeelding-2017-01-06-om-16-55-03[/source]

Duitsland

Is je werk van vandaag niet af? Ach, dan doe je dat toch vanavond. In Duitsland verklaren ze je voor gek. Ze zien het zo: werk is werk. En wanneer het tijd is om te stoppen met werken, dan is het klaar. Liever genieten de Duitsers van het leven, achterover geleund bij het plaatselijke café.

Bezorgt je werk je de nodige stress, dan mag je in Duitsland (op recept van de dokter) drie weken gaan chillen bij een spa. Je hoeft niet te koken, niet te wassen, je krijgt gezond te eten en hebt meer tijd voor je kinderen, want ook die mogen mee. Gratis naar een spa? Waarom zou je dat in hemelsnaam doen? Nou, daar is over nagedacht. De Duitsers geloven dat dit op de lange termijn goedkoper is. Een burn-out (welke voor veel meer kosten zou zorgen) kan op deze manier voorkomen worden. En dat is eigenlijk best slim bekeken: ze betalen liever een klein beetje vóóraf, dan heel veel achteraf.

[source id=”attachment_24780″ align=”none”]schermafbeelding-2017-01-06-om-17-00-17[/source]

Portugal

De Portugezen kampten een decennium geleden met een van de grootse heroïneproblemen van Europa. In plaats van een harde aanpak, koos Portugal in 2001 voor een andere weg. Sindsdien is het op zak hebben van kleine hoeveelheden drugs niet langer strafbaar. In de afgelopen 15 jaar is er in Portugal niemand de gevangenis in gegaan vanwege drugsgebruik. Opvallend is dat het drugsgebruik juist omlaag is gegaan in plaats van omhoog. De aanpak blijkt dus zijn vruchten af te werpen.

Het ideale (Neder)land

Natuurlijk zijn er nog veel meer landen waar we wat van kunnen leren, bijvoorbeeld het gevangenisleven in Noorwegen, de abortuskwestie in Tunesië en de rol die vrouwen in IJsland spelen in het parlement en het bedrijfsleven.

Als we één land zouden creëren die al deze eigenschappen uit de documentaire van Moore zou bezitten zou dat ideale land er als volgt uit zien: 9 weken (betaald) vakantie per jaar, standaard een drie-gangen lunch op scholen, geen huiswerk, geen privéscholen, gratis educatie, voor iedereen een ticket om drie weken te vertoeven in de Zwaluwhoeve en de goedkeuring om heroïne op zak te hebben. Klinkt perfect, of toch niet?

Meer lezen?

Nederland, mag het iets ouder- en kindvriendelijker?

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Meer verhalen zoals deze? Let's keep in touch!

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt

Reageer op artikel:
Het ideale (Neder)land: wat kunnen we leren van andere landen?
Sluiten