wpk-admin
wpk-admin Voeding 10 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Het groene vinkje op verpakkingen: misleidend of duidelijk?

Er is herrie over het Vinkje. Een vogel? Nee, het voedingskeurmerk van stichting Ik Kies Bewust dat ons in de supermarkt de weg wijst, maar volgens de Consumentenbond misleidt. Daar zit ‘m de crux.

Wat is het Vinkje ook alweer?

Het Vinkje is te vinden op de verpakking van 7000 producten in de supermarkt. Is het voedingsmiddel een gezondere keuze binnen een productgroep en behoort het tot de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, dan krijgt het een groen vignet met de tekst ‘Gezondere keuze’. Gaat het om een product dat niet in de Schijf thuis hoort, maar is het een betere keuze binnen de productgroep (zoals snoepgoed), dan zie je het blauwe keurmerk ‘Bewustere keuze’ op de verpakking staan.

Van wie is het Vinkje?

Het Vinkje wordt uitgegeven door stichting Ik Kies Bewust, in 2006 opgericht door de Nederlandse voedingsmiddelenbranche. Volgens de stichting bepalen wetenschappers per productgroep criteria voor vet, suiker, zout, calorieën en vezels. Een externe commissie controleert of het voedingsmiddel voldoet aan deze criteria. Geven zij groen licht, dan mag het keurmerk op de verpakking.

Wat is het probleem?

Minister Schippers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het bestaansrecht van het Vinkje met een jaar verlengd, mede om de stichting de tijd te geven zich te verbeteren. De consument zou het keurmerk niet altijd kunnen ‘doorgronden’. De Consumentenbond heeft afgelopen dinsdag een bezwaar ingediend tegen dat besluit. Een keurmerk dat niet wordt begrepen moet van de verpakking worden gehaald en pas weer verschijnen als de formule is verbeterd, aldus de belangenorganisatie.

Duurzaam eten wordt (gelukkig) steeds populairder. Maar hoe kies je het juiste keurmerk?

En wat nog meer?

Volgens Bernd van der Meulen – de hoogleraar Levensmiddelenrecht die dinsdag namens de bond een bezwaar tegen het besluit van de minister indiende – is het keurmerk ook misleidend. Het Vinkje wijst de beste keuze aan binnen een productgroep, terwijl de consument volgens de hoogleraar niet zo denkt. Zo kan het voorkomen dat een product binnen een bepaalde groep de beste keuze is en een vinkje heeft, terwijl een ander voedingsmiddel buiten die groep veel gezonder is. ‘Verder leidt de indeling in productgroepen ertoe dat producten een Vinkje krijgen terwijl zij in objectieve zin geen bijdrage leveren aan een gezond voedingspatroon. Voorbeelden hiervan zijn drop, frisdrank, siroop, fritessaus en chips,’ schrijft Van der Meulen in zijn bezwaar.

Wat vindt stichting Ik Kies Bewust er eigenlijk van?

Tegen nieuwssite Nu.nl zegt Kees de Graaf – voorzitter van de wetenschapscommissie van de stichting – dat het vinkjessysteem onduidelijk kan zijn, maar dat de stichting hard werkt aan hervorming: “Ik Kies Bewust bereidt een nieuw voorstel aan het ministerie voor. Hiervoor wordt goed gekeken naar de argumenten tegen het Vinkje, ook van de Consumentenbond. Helaas accepteerde de Bond onze uitnodiging om mee te praten niet.”

Hoe nu verder?

De bezwaarschriftencommissie bekijkt het protest van de Consumentenbond en brengt over zes weken schriftelijk advies uit aan het ministerie. Die vervolgens een besluit neemt op het bezwaar met het advies van de commissie in het achterhoofd. Oftewel, binnenkort weten we of het Vinkje komend jaar nog steeds op onze verpakkingen is te zien.

Hoe zo duurzaam mogelijk te eten zonder veganist te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Het groene vinkje op verpakkingen: misleidend of duidelijk?
Sluiten