Cato van Ee
Cato van Ee Psyche 18 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Het eerlijke antwoord: hoe is het nu écht om een model te zijn?

Vaak worden er aan mij dezelfde vragen gesteld. Hoe is het om model te zijn? Hoe ben je ontdekt? Hoe kan ik model worden? Krijg je veel dingen gratis? Zijn andere modellen onaardig? Het werk als model is in de spotlight als nooit tevoren. Door TV-programma’s en social media weet iedereen dat modellenwerk een echt vak is, maar toch hebben mensen geen idee hoe het nou écht in die wereld is. Dit riedeltje vragen krijg ik vaak te horen en waarschijnlijk als ik zelf niet in deze industrie had gezeten had ik ze zelf ook gesteld.

Zijn modellen geen bitches dan?

In 2012 heeft Cameron Russell, een collega van me (ja heerlijk, daar bedoel ik een mede-model mee) gesproken bij TED en heeft eerlijke antwoorden gegeven met betrekking tot deze vragen. Ik heb een paar keer met haar gewerkt, zij is niet alleen bloedmooi, maar ook zeker een van de intelligentste vrouwen die ik ken.

Body positivity betekent niet wat je denkt dat het betekent

“Maar zijn andere modellen geen bitches dan?” vragen de meeste trouwe Holland’s Next Topmodel-kijkers. Nee, de meeste modellen zijn aardig en intelligent. Ik voel nooit concurrentie bij andere meisjes. Je bent door je uiterlijk namelijk uniek. Als ze een brunette boeken dan weet ik dat ze niet op zoek waren naar mijn looks. De fashionwereld is een harde wereld, maar welke wereld is voor werkenden niet hard?

Een paar goede punten uit Cameron’s TED-talk

Zij slaat de spijker op z’n kop om op de vraag “hoe word je een model?” te antwoorden met “I’ve won a genetic lottery.” En zo is het echt. Als je als model werkt, werk je keihard, reis je veel, moet je in shape blijven, goede huid hebben enz. Maar om daadwerkelijk model te worden, moet je mazzel hebben. Ik heb geluk dat ik lang, slank en symmetrisch ben, daar kan je geen studie voor doen. Allemaal dankzij mijn ouders dus, thanks mams en paps!

Wat het bewerken van een foto met je zelfbeeld kan doen

Daarnaast spreekt Cameron van een legacy (nalatenschap) die de afgelopen jaren gevormd is, waardoor de fashion industrie lange, slanke en voornamelijk blanke vrouwen als modellen gebruiken. Er is maar een kleine percentage modellen niet blank.

Gelukkig komt hier langzamerhand wel een verandering in… Imperfectie, met daarin verschillende unieke schoonheden die niet in het ‘perfecte’ plaatje passen is juist een trend nu. Bijvoorbeeld de opkomst van plus size modellen. Beauty komt namelijk in all shapes & sizes.

Onzeker!

Als jonge meisjes vragen of zij model kunnen zijn, geeft Cameron als antwoord: “Waarom? Je kan ook mijn baas zijn.” Als CEO van H&M heb je meer controle over wat er in de fashionwereld gebeurt dan wanneer je als model wordt ingehuurd.

En ja, de meeste foto’s worden geretoucheerd. Een ‘modellenfoto’ is een foto-constructie met een heel team erachter. Ik zeg daarom ook altijd, als ik op een shoot geen haar of make-up op heb dat ik me op de foto pas echt mezelf voel.

Hoe het is om model te zijn? “Onzeker!” En zo is het echt. Met dit werk krijg je zoveel prachtige ervaringen, door de buitenlandse reizen en het werken in een creatieve omgeving, maar om elke dag geconfronteerd te worden met je uiterlijk is niet makkelijk.

Benieuwd naar meer? Bekijk hier Cameron’s TED TALK.

Dit is wat mensen over je kunnen vertellen op basis van je uiterlijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Het eerlijke antwoord: hoe is het nu écht om een model te zijn?
Sluiten