Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 10 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Gek op herfstkleuren? Dit is waarom blaadjes in de herfst van kleur veranderen

Naast enig verzet tegen regen, kou en natte spijkerbroeken, brengt de herfst ook iedereen jaar weer verbazing en verwondering met zich mee. De bomen die haar blaadjes laten verkleuren in de meest felle en opvallende kleuren. Na het schouwspel laat ze haar blaadjes los. Een prachtig natuurspektakel, maar hoe werkt dat eigenlijk?

De Franse filosoof Albert Camus zei ooit: “herfst is een tweede lente wanneer elk blaadje een bloem wordt.” En zo is het maar net, als je het ons vraagt.

Maar wat is de wetenschap achter de adembenemende herfstkleuren?

Herfstkleuren: hoe werkt dat?

Er zijn verschillende redenen waarom blaadjes in de herfst van kleur veranderen. Maar de meest belangrijke en invloedrijke factor is dat bladeren in de herfst minder lang daglicht krijgen. Ze hebben dagelijks meer donkere dan lichte uren.

Daglicht heeft invloed op het chemische proces in het blad, lezen we op Treehugger. Dat heeft te maken met het biologische pigment (biochromen), de moleculaire stofjes in levende ‘dingen’. Deze manifesteren zich als specifieke kleuren door golflengten van licht te absorberen of juist te reflecteren. Best een ingewikkeld verhaal dus.

Pigment in planten

Planten produceren chlorofyl, dat is een groen pigment. Dit doen ze in het fotosyntheseproces. Maar planten maken ook andere pigmentkleuren aan. Zoals carotenoïden in sinaasappels en anthocyanen in rode en paarse bladeren.

In het groeiseizoen zijn chlorofyl én carotenoïden aanwezig, maar de meeste anthocyanen ontstaan pas na de zomer en aan het begin van de herfst.

Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Hoe korter de dagen en hoe langer de nachten, hoe minder licht er nodig is voor fotosynthese en zo stopt de productie van chlorofyl langzaamaan. Omdat de aanwezige chlorofyl steeds minder wordt, verdwijnt de groene kleur van de bladeren vanzelf.

Daardoor worden de kleuren van de carotenoïden en anthocyanen meer zichtbaar.

Temperatuur en vochtigheid

Hoewel bovengenoemde factoren het meeste invloed hebben op het verkleuren van de bladeren, spelen veranderende temperatuur en vochtigheid ook een rol.

Net zoals de hoogte en het type boom. Bomen op hoge bergtoppen veranderen bijvoorbeeld sneller van kleur dan bomen die in een vallei staan.

Weet je dat ook weer!

Best of autumn:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🀍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Gek op herfstkleuren? Dit is waarom blaadjes in de herfst van kleur veranderen
Sluiten