Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 7 feb 2018

Je plek binnen het gezin heeft misschien toch niet een blijvende impact op je persoonlijkheid

Eerder schreven we op Bedrock over de typische rolverdelingen binnen een gezin. Zo zou het jongste kind meestal het grappigste zijn en heeft de oudste meer succes. Maar is dat ook echt zo?

De rolverdeling binnen een gezin lijkt haast vast te staan. Ben je de jongste thuis? Dan is de kans groot dat je tijdens iedere get-together met de familie de clown aan het uithangen bent, en de ene grap na de andere uit je mouw schudt. De oudste van het stel? Vast de organisator van de activiteiten en etentjes binnen de familie. Want als jij ergens goed in bent, dan is het wel de boel regelen en anderen aansturen. En dan is er natuurlijk ook nog de middelste. Mocht het vuur aan tafel oplaaien, dan ben jij in ieder geval de perfecte bemiddelaar. Toch?

Zo zit het

De volgorde waarin je geboren wordt lijkt bepalend te zijn voor ons verdere leven. Toch moeten we erkennen dat dit misschien niet het geval is. Onderzoek van de Universiteit van Leipzig suggereert dat het niet uitmaakt of je thuis de jongste of oudste bent. Volgens hoofdonderzoekster Julia Rohrer heeft de rangorde binnen een gezin geen blijvende impact op iemands persoonlijkheid.

Hoe ze tot deze conclusie zijn gekomen? Door het combineren van drie grote datasets, uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland. Aan de hand van deze gegevens hebben de onderzoekers bevestigd dat eerstgeboren (dus de oudste thuis) hoger scoren op intelligentie. Er werd echter geen effect gevonden tussen ‘geboorte-orde binnen het gezin’ en extraversie, emotionele stabiliteit, vriendelijkheid, zorgvuldigheid of verbeelding.

Als we de onderzoekers mogen geloven ben je dus niet zoals je bent, omdat je toevallig thuis de jongste was, of de oudste. En dat is toch jammer. Nu heb ik geen geldig excuus meer om de grapjas uit te hangen.

Meer lezen?

Waarom je oudste zus is zoals ze is.

Plasticvrij leven? Download onze 'How to be... Plastic Free Guide'

Schrijf je in voor de mailing en ontvang dé gids die je helpt duurzamer te leven

Reageer op artikel:
Je plek binnen het gezin heeft misschien toch niet een blijvende impact op je persoonlijkheid
Sluiten