Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 11 mei 2021
Leestijd: 5 minuten

We werken steeds harder, maar gaat dat niet ten koste van ons liefdesleven?

Veeleisende managers, hoge werkdruk, overvolle inboxen. En met een beetje pech moet je ook nog regelmatig overwerken en altijd bereikbaar zijn. Geen wonder dat je het gevoel hebt dat je geen tijd meer over hebt om te daten. Als je eens een avondje vrij hebt, besteed je die liever aan je vrienden, familie of aan jezelf (hallo, self-care!). Maar wat doet dat met ons liefdesleven? We gaan in gesprek met 3 dertigers, die hierover kunnen meepraten.

Uit onderzoek is gebleken dat in de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar, zo’n 35 procent regelmatig overwerkt. En bijna de helft van de werknemers is vaak (24 procent) of altijd (23 procent) bereikbaar buiten werktijd, bijvoorbeeld via telefoon, e-mail of whatsapp.

Volksziekte van de eeuw

Voor een hoop mensen is het normaal geworden om zoveel uren per dag aan hun werk te besteden, maar daardoor is het wel knap lastig om ook buiten het werk nog een leven te leiden. En vooral, om relaties te onderhouden. Veel sectoren vragen om lange, onregelmatige werktijden, waardoor je je volledig moet toeleggen op je werk. Daardoor worden andere dingen – die het leven écht zin geven – verwaarloosd.

Is het altijd druk op je werk? Zo zorg je voor minder stress op de werkvloer

Al ruim voor de coronacrisis werden we er herhaaldelijk op gewezen dat eenzaamheid dé volksziekte van de eeuw zou worden. We hebben minder seks, we trouwen minder en áls we dat doen, trouwen we later. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 35 procent van de Nederlanders eenzaam is en het Trendscenario voorspelt dat het aantal eenzamen van 5,2 miljoen in 2015 naar bijna 5,9 miljoen in 2040 (41 procent van de volwassenen) zal stijgen.

Behoorlijk eenzaam

Nora kan erover meepraten. Ze begon met yoga toen ze bij een marketingbureau werkte. Het was een pittige baan, met lange werkdagen en veel stress. Yoga was haar tegenwicht. “Het bracht me een gevoel van rust en het bracht me dichterbij mezelf.” zegt ze. Uiteindelijk besloot ze om deze leer op anderen over te brengen, door yogalerares te worden. Ze studeerde meer dan 5 jaar en begon zo’n 10 jaar geleden met lesgeven.

“In het begin voelde het werk als een voorrecht, ook al werkte ik veel en verdiende ik weinig. Ik had het gevoel dat als ik alles zou geven, dat het uiteindelijk wel goed zou uitpakken. Maar onlangs kwam het besef: ik kan amper mijn huur betalen, heb geen spaargeld, geen partner en geen gezin. Dat maakt me verdrietig. Ik ben 38 en de meeste van mijn vrienden hebben een huis en een gezin. Ik voel me behoorlijk eenzaam.”

Amper tijd voor elkaar

Ook Michelle (34), lerares op een middelbare school, heeft gemerkt dat ze haar werk moeilijk kon combineren met haar liefdesleven. “De eisen die aan leraren worden gesteld zijn gigantisch en door de bezuinigingen zijn die alleen maar toegenomen. Toen ik net begon met lesgeven, had ik nog een relatie, maar ik herinner me dat ik thuiskwam van werk en gewoon niet eens meer de energie had om met mijn vriend te praten.”

Waarom we zijn verslaafd aan ‘druk’ zijn (en hoe we hier vanaf komen)

Bijna iedereen in het onderwijs werkt tot in de avond door en het lijkt soms wel een wedstrijd wie er het meest werkt. Ook zien we dat werkrelaties overlopen in persoonlijke relaties en een vervanging worden voor het sociale leven. Michelle: “Ik heb een tijdje gedate met een andere leraar, maar we hadden amper tijd voor elkaar. Dan ebt het enthousiasme ook snel weg.”

Het leed dat online daten heet

Als je min of meer getrouwd bent met je werk en toch op zoek bent naar de liefde, ben je bijna gedoemd om je toekomstige partner te zoeken op datingapps. Toch hebben veel mensen daar geen zin in. “Het voelt als nóg een baan.” zegt Michelle. “Soms swipe ik wat en chat ik wat. Maar dan ben ik aan het werk en gaat er zó een week voorbij. Dan vergeet ik te antwoorden en voelt het als een administratieklus, die maar blijft liggen. Of als een email, waar ik nog op moet reageren.”

Ook Nora heeft de datingapps afgezworen. “Ik werd er alleen maar onzeker van, als iemand dan ineens niks meer liet horen. Of als ik dan weer een ongemakkelijke date had gehad. Ik wil gewoon op de ouderwetse manier iemand ontmoeten. Oogcontact, lief lachen, kletspraatje, een beetje flirten hier en daar. Afgaan op mijn gevoel in plaats van een paar foto’s en slechte oneliners.”

Je werk wordt je leven

Niet alleen voor docenten is de werkdruk hoog en zien we dat ze weinig tijd over houden voor een leven ernaast. In veel sectoren zijn kantoren zelfs ontworpen om te dienen als verlengstuk van het huis, zodat werknemers langer blijven. Zo zijn er vaak ruimtes om uit te rusten, speelplekken voor kinderen, informele kledingvoorschriften, kantoorhuisdieren, douches en de hele dag gratis maaltijden beschikbaar. Daardoor versmelten de grenzen tussen werk en privé.

Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan

“Je werk wordt gewoon je leven en je leven wordt je werk,” vertelt Robin (32), werkzaam als programmeur bij een digitaal productiebureau. “Je begint om 9 uur ‘s ochtends en werkt soms tot 10 of 11 uur ‘s avonds door. Dat was allemaal prima toen ik nog vrijgezel was. Maar nu ik een relatie heb kan ik daar moeilijk mee omgaan. Als ik thuiskom moet ik gelijk naar bed – dat is voor mijn vriendin ook niet leuk.”

Work-life balance

Misschien is het tijd om met vakbonden in gesprek te gaan en te kijken of de cultuur van overwerken kan worden afgeschaft. Daarmee zouden we een stuk betere work-life balance creëren. En eigenlijk is het concept van de 8-8-8-regel zo gek nog niet. Dat houdt in dat we 8 uur werken, 8 uur slapen en 8 uur rusten of leuke dingen doen. Zoals daten bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️