Zou jij het dragen? Leer uit een laboratorium!

Modern Meadow, een start-up uit Brooklyn, werkt aan een techniek om leer te maken in een fabriek zonder daar een koe voor te hoeven doden. Het gaat om een pilot die eind 2016 waarschijnlijk klaar zal zijn. Betekent dit dat er binnenkort leer uit het lab in je kledingkast hangt?

Het leer dat Modern Meadow maakt, is in principe hetzelfde als standaard leer. Het enige verschil: er worden geen dieren voor gedood en het milieu wordt niet vervuild. Een biologisch alternatief dus.

Leer uit een laboratorium

Het bedrijf produceert het leer door collageen uit dierlijke cellen te kweken. De cellen worden vermenigvuldigd tot een huid en vervolgens gereconstrueerd tot een materiaal dat eruit ziet als natuurlijk leder. Doordat het resultaat een huid is zonder haar, vlees of vet, zijn er nauwelijks chemicaliën nodig om het materiaal verder te verwerken tot kleding.

Zo stel je de perfecte (duurzame) garderobe samen

CEO Andras Forgacs heeft het bedrijf opgestart met zijn vader Gabor Forgacs, een biofysicus aan de University of Missouri-Columbia. Volgens hen zal de prijs van het leer gunstig afsteken tegen de prijs van standaard leer. Na de pilot is de volgende stap om de productie van het leer op grotere schaal uit te gaan voeren.

Meer lezen? Een duurzame garderobe creëren is ontzettend makkelijk. Hier lees je hoe je dat doet.

Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Zou jij het dragen? Leer uit een laboratorium!
Sluiten