Alrik de Jong
Alrik de Jong Better World 12 mrt 2018

Hang Son Doong in Vietnam is ‘s werelds grootste grot, met een eigen klimaat en jungle

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Midden in het Phong Nha-Ke Bang National Park (Vietnam) vind je een stukje hemel op aarde: Hang Son Doong, de grootste grot op aarde. Het is de natuur die het hier voor het zeggen heeft. De grot, die nog maar net ontdekt is, is zelfs zo groot dat het beschikt over een eigen klimaat.

Zeldzame expedities

Hang Son Doong is een plek waar weinig mensen zijn geweest en laten we dat vooral zo houden. Daarover later in dit artikel meer. De grot in Vietnam is 5 kilometer lang en bereikt hoogtes van maar liefst 200 meter. Een Boeing 747 zou er met gemak doorheen kunnen vliegen.

Het prachtige stuk natuur beschikt over een eigen klimaat, een jungle en een ondergrondse rivier. Een expeditie door Hang So Doong duurt vijf dagen en vindt in de maanden februari tot en met augustus in beperkte mate plaats. Dit om het unieke stuk natuur te beschermen.

vietnam, hang son doong, grot, klimaat, jungle

Mooiste ‘camping’ van Azië

Als je ervoor kiest om aan de expeditie deel te nemen, moet je niet bang zijn om vies te worden. Je zwemt door rivieren, beklimt rotsen en kampeert in de grot. Je wordt begeleid door een groep specialisten, dus je hoeft je geen zorgen te maken over je veiligheid.

Tijdens de expeditie slaap je ook een nacht in Hang En: de op twee na grootste grot van de wereld. Deze ‘camping’ wordt beschouwd als de mooiste van Azië.

vietnam, hang son doong, grot, klimaat, jungle

Hang Son Doong is een piepjong fenomeen

Ondanks het enorme formaat werd de grot pas in 1991 ontdekt en pas in 2009 in kaart gebracht. De Vietnamese Ho Khanh ontdekte de grot tijdens een trekking. Hij zag een kleine opening in een limestone cliff, ging op onderzoek uit en trof de ingang van de immense grot waardoor een rivier stroomt en op dat moment wolken uitkwamen.

De rivier die door de grot stroomt is de Rao Thuong. In de grot zijn ook zeldzame calcietstructuren te vinden, waaronder kegels van wel 60 meter hoog.

vietnam, hang son doong, grot, klimaat, jungle

De magie van de natuur

Ingestorte plafonds in Hang Son Doong hebben nieuwe openingen (dolines) gecreëerd, waardoor je ‘s nachts uitzicht hebt op de sterrenhemel. Daarnaast zorgt rivier ervoor dat er telkens nieuwe paden worden gevormd. Tijdens het natte seizoen is Hang Son Doong gesloten voor toeristen.

vietnam, hang son doong, grot, klimaat, jungle

Bezoeken is verwoesten

Mede door de ontdekking van deze grot zijn de omliggende dorpjes een stuk rijker geworden. Dat is een mooi gegeven. Maar bedrijven willen Hang Son Doong nu natuurlijk ook uitbuiten.

De expedities door deze grot vinden nu maximaal één keer per week plaats en per keer mogen maar tien mensen mee. Men wil hier nu een kabelbaan gaan bouwen, waardoor er duizend mensen in één keer de grot kunnen bezoeken. UNESCO en Save Son Doong hebben hier tot nu toe een stokje voor weten te steken. Bekijk de grot ook in een 360 graden view.

vietnam, hang soon dong, grot, klimaat, jungle
vietnam, hang son doong, grot, klimaat, jungle

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hang Son Doong in Vietnam is ‘s werelds grootste grot, met een eigen klimaat en jungle
Sluiten